POČINJE LEDENA NEDELJA: Temperatura u dubokom minusu, RHMZ izdao UPOZORENJE

Zima i sneg
Pixabay.com

Sve do Svetog Save čekaju nas ledeni dani!

 

U Srbiji se danas očekuje umeren i jak mraz i veoma niske temperature koje će se kretati u intervalu od -17 C do -7 C. Zbog vedrog vremena očekuje se i pojava magle i niske oblačnosti koja se ponegde može zadržati tokom celog dana.

Do 27. januara jutarnja temperatura od -12 do -6°C, lokalno i oko -15°C, a najviša dnevna u većini mesta od -4 do 2°C, u mestima sa dužim zadržavanjem magle i niža. Na području Beograda do 27.01. jutarnja temperatura od -10°S do -6°C, na širem području grada i niža, a najviša dnevna u većini dana ispod 0°C.

U Srbiji je na snazi crveni i narandžasti meteoalarm, a RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje zbog leda na rekama.

– Na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava i Velike Morave, na Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama, na Kolubari sa pritokama, Jablanici, Toplici, kao i na Mlavi, Peku i Timoku zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja. Na gornjim tokovima Dunava i Save osmotren je priobalni led sa ledohodom od 10 do 90% širine rečnog korita. Narednih dana na ovim rekama se očekuje zadržavanje formiranog leda, kao i povećanje deblјine leda i procenta pokrivenosti rečnog toka – navodi se u saopštenju.

Biometeorološka situacija može relativno nepovolјno uticati na većinu hroničnih bolesnika. Najizraženije tegobe mogu osetiti cerebrovaskularni i srčani bolesnici. Tokom prepodneva u predelima sa maglom oprez se savetuje astmatičarima. Problemi sa snom i bolovi u mišićima su moguće meteoropatske reakcije. Oprez se savetuje učesnicima u saobraćaju.