Počinje nedelja filmoljubaca! Večeras se ostvara 45. FEST, prodato oko 55.000 karata

Fest
Promo

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić izjavila je da je za 45. Fest do sada prodato oko 55.000 ulaznica, koji će danas u Sava centru svečano otvoriti slavna glumica Monika Beluči.

 

Ivona Jevtić je, na konferenciji za novinare istakla da su već prvog dana rasprodate karte za Kusturičin film, “Na mlečnom putu”. Takođe da su veliko interesovanje publike izazvala i ostvarenja “Mančester na moru” Keneta Lonergana, “Kraljica Španije” Fernanda Truebe, gosta Festa, “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, koji će imati domaću premijeru na Festu, kao i “Tišina” Martina Skorsezea, koji zatvara festival.

Vršilac dužnosti direktora Cebefa Nataša Ilić rekla je da se svake godine trude da festival podignu na viši nivo, a ovoga puta su uveli i još jednu nagradu koju će dodeliti “Gorki list” za najtraženiji film na Festu.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić poručio je publici da neće pogrešiti koji god od 95 filmova da pogleda, da je među njima mnogo onih koji će se prikazivati samo na Festu i dodao da ono što ih povezuje jesu univerzalne priče – “problemi prošlosti i sadašnjosti, životne priče koje se i nas tiču”.

On je kazao da nije lako odabrati 15 filmova za glavni takmičarski program i izdvojio ostvarenja Kirila Serebnjikova („(M)Učenik”), Huseina Hasana Alija („Crni vetar”), Nevia Marasovića („Goran”), Hane Jušić („Ne gledaj mi u tanjir”), Jana Hrebejka („Učiteljica”). Pantelić je skrenuo pažnju i na novi film Anga Lija „Bili Lin – Heroj”, koji je, kako je rekao, skrajnut iz medija, a publika bi trebalo takva ostvarenja da prepozna, zatim na ostvarenje „Kraljica Španije” Truebe koji se zainteresovao za srpsku kinematografiju i Arhiv Jugoslovenske kinoteke, kao i na „Rađanje jedne nacije” Nejta Parkera, koji će biti prikazan u noći dodele Oskara. 

„Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti ove godine dodeljen je srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću i španskom režiseru Karlosu Sauri. Filmovi u glavnom takmičarskom programu iz 12 zemalja konkurišu za nagradu „Beogradski pobednik”, a odluku o tome će doneti žiri u sastavu srpski filmski reditelj Srdan Golubović (predsednik), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar iz Francuske i filmski reditelj i producent iz Hrvatske Dalibor Matanić.

U nacionaloj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja: „Rekvijem za Gospođu J.” Bojana Vuletića, „Afterparty” Luke Bursaća, „Jesen samuraja” Danila Bećkovića, „Svi severni gradovi” Daneta Komljena, „Dnevnik mašinovđe” Miloša Radovića, „Vetar” Tamare Drakulić i „Inkarnacija” Filipa Kovačevića. U žiriju su hrvatska glumica Ksenija Marinković (predsednik), srpski reditelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar i hrvatski pisac, reditelj i producent Hrvoje Hribar.loading...