POČINJE NOVI KORONA TALAS? Nakon zasedanja kriznog štaba utvrđeno – OVO je stvar koja najviše brine epidemiologe

Posle jučerašnje sednice Kriznog štaba poručeno je da je vakcinisano samo 17,42 odsto stanovništva u uzrastu između 18 i 30 godina i da to predstavlja najveći problem u nastavku vakcinacije.

Printscreen

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 717.937 slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranog 4.523.641 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 7.077 obolelih, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Procenat smrtnosti je 0.99 odsto. Na bolničkom lečenju nalaze se 294 pacijenta, od kojih je četvoro na respiratoru.

U Pčinjskom okrugu jedan oboleo

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirana su 162 uzorka iz Pčinjskog okruga. Od tog broja jedan pacijent iz Vranja je pozitivan na koronavirus.

U Loznici vakcinisano oko 30.000 građana prvom dozom

Loznica je jedan od gradova kome treba još malo do tih 50 odsto vakcinisanih građana prvom dozom. U Loznici je vakcinisano oko 30.000 ljudi prvom dozom.Koordinator za imunizaciju u Domu zdravlja u Loznici Ljiljana Ranković rekla je za RTS da su zadovoljni u kojoj meri su građani zainteresovani za vakcinaciju, i da pokazuju poverenje u zdravstveni sistem.

Prema njenim rečima, poslednjih dana se redukovao broj zainteresovanih za vakcinaciju, ali pretpostavlja da je to zbog velikih vrućina. Dodala je da je organizovano 17 vakcinalnih punktova, a vakcinacija je organizovana i u većim kompanijama.

Rankovićeva je navela da je među vakcinisanima najviše radnosposobno stanovništvo i stariji, a potrebno je da se promoviše vakcinacija među mladima.

Navodi da je najveće interesovanje za Fajzerovu vakcinu, a zatim i za sinofarm

Građani BiH zainteresovani su za vakcinaciju kod nas. Imali mso i po 1.000 vakcinacija dnevno iz BiH. Neki koji su primili prvu dozu u Beogradu, dolaze ovde za drugu dozu“, navela je Rankovićeva.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, koronavirus potvrđen kod još 125 osoba od 8.868 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent. Na bolničkom lečenju nalaze se 294 pacijenta, od kojih je četvoro na respiratoru.

Najviše novozaraženih koronavirusom tokom protekla 24 sata registrovano je u Beogradu – 36.

Broj obolelih raste, što po oceni stručnjaka ukazuje da smo na početku novog epidemijskog talasa. Upozoravaju da na to što imamo ponovo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji se pojavio u Srbiji.

Delta soj je registrovan u Srbiji i nalazi se u cirkulaciji, a potrebno je vreme da postane dominantan“, rekla je za RTS virusolog prof. Tanja Jovanović, dodajući da se zalaže za obaveznu vakcinaciju određenih grupa stanovništva.

Naglasila je da je masovna vakcinacija prioritet i dodala da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja, kao i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je on lično pobornik ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva, što je u Francuskoj pravilo za zdravstvene radnike, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava.