POČINJE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Rekordan broj doza biće spreman za građane Srbije

Prema svim najavama prve doze vakcine protiv gripa stižu nam vrlo brzo - već od početka oktobra. Ovogodišnja vakcinacija po mnogo čemu je specifična - biće dostupan najveći broj doza ikada, prvi put posle 14 godina imamo i domaću vakcinu, a sve se dešava dok pandemija korona virusa divlja u celom svetu.

Vakcina injekcija
Foter/theglobalpanorama / photo on flickr

Ove godine upravo zbog pomenute pandemije vlada veliko interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa – najviše zbog bojazni šta se može desiti kada mi se korona i ovaj dobropoznati virus ukrstili.

Da do toga ne bi došlo, država i nadležne instituacije su ove godine nabavile veliki broj doza vakcine, budući da je zbog korona virusa svuda veća potražnja.

Kada je reč o tome koliko doza će stajati na raspolaganju našim građanima u narednom periodu pominjalo se nekoliko brojki. Ipak, dileme više nema.

Koliko vakcina i koji su proizvođači?

Republički fond zdravstvenog osiguranja je obezbedio u prvoj turi 344.920 doza vakcina. Po ceni od 795 dinara po dozi ugovorena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za starije od tri godine, koju proizvodi “Abot”. Vakcina za uzrast do 36 meseci, koja košta 1.194 dinara i četvorovalentna je, ugovorena je sa “Torlakom”.

Dakle, Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” posle decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa “torvaksflu”, za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Kako se najavljuje, “Torlak” bi sam mogao da proizvede oko 200.000 doza, tako da se za ovu godinu očekuje oko 600.000 vakcina, što je dvostruko više nego godinu dana pre, piše “Blic”.

Direktorka “Torlaka” Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Kome je preporučena, a kome obavezna?

Vakcinacija protiv gripa obično počinje polovinom novembra, a vakciniše se oko 250.000 ljudi. Ove godine ona će biti dostpna već od oktobra, upravo zbog krona virusa. Prošle sezone je interesovanje bilo veće, pa je posle početnih gotovo 300.000 doza, koje su brzo utrošene, obezbeđeno naknadno još 50.000. Veruje se da će ove godine interesovanje biti još veće, a svakako nam je sada vakcina protiv gripa potrebnija nego ikada pre.

Ovu vakcinu o trošku osiguranja dobijaju najosetljivije kategorije stanovništva. Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se obavljati prema pravilniku, a to je preporuka osobama koje su starije od 60 godina, hroničnim bolesnicima, dok je za zdravstvene radnike vakcinacija obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

– Važno je da ne dozvolimo sudar, da maksimalno izbegnemo i ublažimo neželjene efekte. Vakcina protiv sezonskog gripa iako nije vakcina protiv korone, ona je veoma važna u ovom momentu jer će se na taj način izbeći poklapanje, međusobno delovanje, a kako to izgleda, mogli smo da vidimo na primeru Italije, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone – objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ono što je zanimljivo jeste da bi vakcinacija ove godine mogla da bude ralizovana i ranije upravo zbog potencijalnog sudara korone i gripa. Ono što je sigurno je da će vakcine biti za sve zainteresovane i ona će biti komercijalno dostupna za sve one koji ne pripadaju nijednoj osetljivoj grupi. O ceni vakcine se još uvek ne zna mnogo, ali će javnost i o tome biti uskoro obaveštena.