POD TEMELJNOM ISTRAGOM: Evo zašto se predsedniku TRAMPU opasno ljulja fotelja

Advokat Donalda Trampa, Rudi Djulijani, sudski je u ponedeljak pozvan da Kongresu SAD dostavi dokumenta potrebna za istragu koju protiv predsednika SAD u Predstavničkom domu vodi Demokratska stranka, što može da dovede i do smenjivanja Trampa.

Tramp
Beta/Kolaž

Od Djulianija je zatraženo da donese dokumenta koja se odnose na predsednikove aktivnosti u vezi s Ukrajinom.

Odbor Predstavničkog doma za obaveštajne i spoljne poslove i za nadzor i reforme najavio je sudski poziv dok istražuje Trampova nastojanja da natera Ukrajinu na istragu njegovog političkog rivala iz Demokratske stranke, Džoa Bajdena i poslova njegovog sina. Dulijani u tome pomaže Trampu.

Odbor to pitanje analizira po prijavi jednog obaveštajca, a u okviru istrage koju je prošle nedelje pokrenula predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Poslanici rade brzo s ciljem da do kraja ove godine završe istragu, a možda čak i glasaju o smenjivanju Trampa (impičmentu).

I Tramp i Djulijani su priznali da su nastojali da utiču na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži aktivnost Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije u vreme kada je njegov otac, kao potpredsednik SAD, upravljao diplomatskim odnosima vlade predsednika Baraka Obame s Kijevom.

Obaveštajac čije ime nije objavljeno, u prijavi detaljno analizira julski telefonski razgovor Trampa i Zelenskog u kojem je Tramp tražio istragu.

Takođe je otkriveno nastojanje Bele kuće da prikrije taj razgovor.

Ako posle svega Predstavnički dom donese zaključke kojima bi odobrio proces za smenjivanje predsednika SAD, odluka da li će do toga doći zavisila bi od drugog doma, Senata gde, medjutim, nema 67 glasova potrebnih za to jer su tamo Trampovi Republikanci u većini.

Anketa državne RTV NPR sprovedena 25. septembra utvrdila je da otprilike polovina Amerikanaca – 49 odsto, odobrava što je Predstavnički dom zvanično pokrenuo istragu o postupanju Trampa. Medjutim, stranačka podela o tome je velika: 88 odsto demokrata to odobrava, a 93 odsto republikanaca je protiv istrage.

Nova anketa medjutim ukazuje na promenu jer su ranije sondaže javnog mnjenja tokom Trampovog predsednikovanja pokazivale da je velika većina svih anketiranih bila protiv smenjivanja, što sada više nije tako.

Uz to, Republikanci su sada podeljeni oko toga kako će i da li će uopšte braniti Trampa zbog sadržine telefonskog razgovora sa Zelenskim. Rezultat je da oni sada imaju šarolik stav prema predsedniku.