PODACI KOJI ZABRINJAVAJU: U Zrenjaninu se porodilo 18 MALOLETNICA

Trudnoća
Freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Loša informisanost adolescenata jedan je od glavnih razloga velikog broja maloletničkih trudnoća, ocenio je danas načelnik Službe za zaštitu žene zrenjaninskog Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Dragan Ilić i dodao da je ove godine u Zrenjaninu zabeležen porodjaj 21 devojčice mladje od 18 godina.

 

Prema broju maloletničkih trudnoća, Srbija je među prvima u Evropi, a po nezvaničnoj proceni broj maloletničkih trudnoća u Srbiji kreće se oko 20 na 1.000 maloletnica u toku jedne kalendarske godine.

Ilić je kazao da maloletnička trudnoća spada u visokorizične trudnoće i predstavlja veliki psihofizički stres za nezreli organizam, kao i da se oko 90 odsto maloletničkih trudnoća završi namernim abortusom, dok 10 odsto želi da zadrži trudnoću.

Glavni razlog verovatno leži u lošoj informisanosti adolescenata o reproduktivnom zdravlju i prevenciji seksualno transmisivnih bolesti. Izloženi su ogromnom nekritičnom pritisku medija, interneta, društvenih mreža, TV, novina u kojima se sve više neguje kult fizičke lepote i seksualnosti, ali se vrlo malo pažnje posvećuje prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja – rekao je on.

Ilić je rekao da rešenja za taj problem mora biti sistemsko.

Na prvom mestu je porodica kao osnovna ćelija društva, razgovor sa decom od najranijih dana o seksualnosti na način koje dete može da razume. Obrazovanje je možda i najznačajnija karika u lancu, uvodjenje seksualnog vaspitanja u niže razrede osnovne škole – naveo je Ilić.

Ilić je rekao da je potrebno uključiti masovna sredstva javne komunikacije u sistem očuvanja i unapredjenja reproduktivnog zdravlja, ali i organizovati savetovališta za mlade pri domovima zdravlja, koje postoji u Zrenjanin.