PODLEGAO POVREDAMA: Preminuo Oliver Potežica, ambasador Srbije u Libiji

Oliver Potežica
http://tripoli.mfa.gov.rs

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je jutros u bolnici u Susu u Tunisu.

 

Foto: Tripoli.mfa.gov.rs

Potežica je podlegao povredama koje je juče zadobio u saobraćajnoj nesreći u Tunisu.

Ministarstvo zdravlja Tunisa pružilo je, kako je juče saopšteno, svu moguću pomoć u lečenju ambasadora Potežice, kao i srpska ambasada u Tunisu.

Zbog teškog zdravstvenog stanja, ambasadora Potežicu je juče obišao generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.

Potežica je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.

Oliver Potežica je rođen 1953. godine u Prijepolju. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1976. godine, a zatim i poslediplomske studije na Pravnom fakultetu 1985.

Na Fakultetu političkih nauka 2006. završio je poslediplomske studije i odbranio magistarski rad sa temom “Verske osnove Organizacije islamske konferencije”.

U diplomatskoj službi bio je od 1978. godine, a tokom profesionalne karijere prošao je sve diplomatske rangove i radio u brojnim organizacionim jedinicama ministarstva za spoljne poslove (najviše u Direkciji za Bliski istok i Afriku), navedeno je na sajtu MSP-a.

Kao diplomata, boravio je na službi u Ambasadi Jugoslavije u Iranu od 1985. do 1990. godine. Bio je šef misije i izvanredni i opunomoćeni ambasador Jugoslavije u Jordanu i Palestini (1996-2001).

Govorio je engleski, francuski i farsi (persijski). Iza sebe je ostavio suprugu i petoro dece.

Bio je predavač na više univerziteta i fakulteta, kao i stručni saradnik više instituta i naučnih institucija. Nosilac je više stranih i domaćih stručnih i naučnih priznanja i nagrada.

Bio je član redakcija naučnih časopisa i publikacija “Međunarodna politika”, “Vojno delo”, “Treći program” i dr. Bio je član Udruženja novinara Srbije i ranije Saveza novinara (od 1983).

Obavljao je i funkcije potpredsednika Jugoslovensko-arapskog Društva prijateljstva, predsednika Srpsko-libijskog Društva prijateljstva, člana Upravnog odbora Srpsko-sirijskog Društva prijateljstva, člana Saveta Srpsko-iranskog društva prijateljstva, kao i počasnog predsednika Srpsko-palestinskog Društva prijateljstva.

Obavljao je funkciju generalnog sekretara Centra za proučavanje religije i versku toleranciju iz Beograda, kao i mnoge druge funkcije u javnom i političkom životu.loading...