PODRŠKA GENERALU: U Beogradu održan PROTEST zbog presude RATKU MLADIĆU

ratko mladic
wikipedia.org

Nekoliko desetina ljudi okupilo se danas u Beogradu na skupu podrške ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora.

 

Među okupljenima bili su i poslanici pokreta Dveri Boško Obradović, Marija Janjušević i Srđan Nogo, ali i pripadnici organizacije Srbska akcija.

Učesnici skupa okupili su se na Trgu Republike, a članovi Srbske akcije stali su ispred spomenika Knezu Mihailu gde su razvili transparent “Junak, a ne zločinac” kojim su pokrivali svoja lica i nosili fotografiju generala Mladića.

Obradović je novinarima rekao da bi ga bilo sramota da nije izašao na ulicu da izrazi protivljenje, kako je rekao, anti-srpskom tribunalu i pruži podršku Mladiću koji je prema njegovim rečima sprečio treći genocid nad Srbima u 20. veku.

On je rekao da i Mladić i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je takodje osudjen na 40 godina zbog ratnih zločina u Haškom tribunalu, treba da budu poštovani, jer su osnivači Republike Srpske.

Obradović je rekao da on odbacuje presude Haškog tribunala kao režirane i da je njihov cilj da Srbe prikažu kao genocidan narod i da Dveri neće dozvoliti prekrajanje srpske istorije i nametanje žiga genocida.

Generalu Mladiću se sudi da bi bila ukinuta Republika Srpska da bi bila utopljena u veštačku Bosnu i Hercegovinu, da bi se srpski narod proglasio za genocidan, a mi na to ne pristajemo – rekao je Obradović.

Okupljeni su pevali “Generale nek je tvojoj majci hvala” i “Mladiću moj, problem je tvoj što si mi srpski heroj”.

Haški tribunal ranije danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mladić (74) je proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šlemova” Ujedinjenih nacija od 1992. do 1995. godine.