Pogača, so i kolo: Evo kako je kineski predsednik dočekan u Beogradu (FOTO)

Si Šinping
Printscreen Rts

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u Beograd. Po ulasku u vazdušni prostor avioni srpskog ratnog vazduhoplovstva dočekali su avion kineske delegacije. Priređen svečani doček na aerodromu.

 

Kineska nacionalna televizija direktno je prenosila doček predsednika Si Đinpinga u Beogradu, a na naslovnoj strani sajta većina vesti posvećena je srpsko-kineskim odnosima. 

Predsednika Kine na aerodromu su sačekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić, ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević.

Za Si Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, tradicionalno, uz so i pogaču, a kineskom predsedniku i njegovoj supruzi deca u srpskim narodnim nošnjama uručila su bukete cveća.

 

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvedbom “Igrale se delije”, a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

U govoru na beogradskom aerodromu Si je poručio da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

 

Nakon toga, predsednici su razgovarali u VIP salonu.

– Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, mi se spremamo za žetvu pšenice. Mi ćemo vas provesti korz Srbiju, ići ćemo u Smederevo – rekao je Nikolić gostu iz Kine.

Si je došao u Srbiju na poziv predsednika Nikolića, što je prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.