POGINUO VLASNIK TELENORA: Ko je bio biznismen koji je nastradao u PADU HELIKOPTERA?

Milijarder Petr Kelner, najbogatiji čovek u Češkoj, poginuo je u padu helikoptera na Aljaski, saopštila je danas njegova finansijska grupacija PPF. Ko je bio ovaj biznismen, koji je u Srbiji poznat kao vlasnik Telenora?

policija
Pixabay.com

Češki milijarder bio je velika misterija, jer se o njegovom privatnom životu malo toga znalo.

Kelner je rođen 1964. u Češkoj Lipi, ali je veći deo detinjstva proveo u Liberecu. Diplomirao na Ekonomskom univerzitetu u Pragu, na Fakultetu industrijske ekonomije, 1986. godine.

Nije bio oduvek bogat. U stvari, započeo je posao kao distributer kancelarijskog materijala tokom devedestih, nakon Plišane revolucije.

Kompanija u kojoj je tada radio bila je uključena u uvoz i prodaju fotokopirnih mašina Ricoh. Tokom tog vremena, upoznao je Milana Maderica i Milana Vinklera. Njih trojica bi na kraju postali poslovni partneri. Osnovali su PPF – Prvni Privatizacni Fond, investicionu firmu.

Tokom 1995. i 1996. godine PPF je kupio 20 odsto udela u najvećoj češkoj osiguravajućoj kompaniji Česka pojištovna i počeo da njome upravlja. Od 2013. godine Kllner je posedovao 98,93 odsto investicione i finansijske grupe PPF.

Forbs je 2006. procenio neto vrednost PPF-a na 3 milijarde američkih dolara i uvrstio Kelnera kao 224. najbogatijeg čoveka na svetu. 2007. se popeo na 119. mesto sa 6 milijardi američkih dolara, a zatim 2008. na 91. sa 9,3 milijarde američkih dolara.

U 2018. godini Petr Kelner je zauzeo 88. mesto na listi milijardera sveta na Forbsu, sa bogatstvom na listi od 15,5 milijardi američkih dolara.

2010. godine kupio je Boeing 737-700BBJ kao svoj poslovni avion. Živeo je u rezidenciji u selu Podkozi blizu Praga i posedovao je niz drugih nekretnina u raznim zemljama. Takođe je posedovao jednu od najvećih kolekcija fotografija koje je snimio Josef Sudek.

2007. godine, grupa PPF potpisala je papire za zajedničko ulaganje sa italijanskom kompanijom Assicurazioni Generali. PPF je preuzeo 49 odsto kompanije, a Petr Kelner je postao član odbora.

View this post on Instagram

A post shared by NSFW NEWS (@nsfwnews)

Još jedna Kelnerova poznata investicija je Home Credit B.V, međunarodna finansijska institucija osnovana 1997. godine u Češkoj i sa sedištem u Holandiji. Kompanija posluje u 10 zemalja i fokusira se na kredite na rate prvenstveno ljudima sa malo ili nimalo kreditne istorije. Glavni akcionar Grupe je PPF, sa 88,62 odsto udela.

Aktualne.cz su izvestili da je agencija za odnose sa javnošću pod nazivom C&B Reputation Management angažovana od strane Home Credit kako bi poboljšala imidž kineskog komunističkog režima u Češkoj. Kampanja, koja je prema dokumentima koji su procurili na Aktualne.cz, obuhvatala je oko 2.000 sati rada kompanije C&B od aprila do avgusta 2019. godine, vrtela se oko pomoći onima koji su podržavali kineski režim u češkim medijima, dok je istovremeno napadala kritičare Kine.

Petr se ženio dva puta. Njegova prva supruga bila je Iva Kelner, ali ne postoji tačan datum svadbe ili razvoda. Njegova trenutna supruga je Renata Kelner, a par ima i četvoro dece. Priča se da se njegova porodica često seli i izgleda da uopšte ne daju intervjue niti postoje njihove fotografije.

Njegova ćerka Ana Kelner je, međutim, češka sportiskinja. Bila je državni prvak u ski skokovima u Češkoj.