POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Doktor Kon najavio nastavak borbe protiv korona virusa

Epidemiolog doktor Predrag Kon upozorava na svom Fejsbuk profilu da je epidemiološka situacija u Beogradu ponovo preteća i da se zbog povratka studenata svojim kućama u julu pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji.

printscreen/youtube.com/RTS

Epidemiolog Predrag Kon je napisao na Fejsbuku da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo posle 5. juna, kada je na javnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo 1.000 ljudi, nakon čega su ograničenja potpuno ukinuta.

– Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju, bar meni nije poznato – ističe Kon.

Navodi da je nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama i pojedinim radnim kolektivima, došlo do utvrđenog prenosa virusa, kada su otkriveni brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima obolelih.

– Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni – napisao je Kon.

Naglašava da nikada nije ukinuta obaveza da na utakmicama mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava prisustvo dvostruko manjeg broja gledalaca.

– Mnogi misle da je to nemoguće. Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji – smatra Kon.

“Verovatno će uskoro biti zabrana”

Doktor Kon ističe da se mora živeti, da nema više vanrednog stanja i da ga neće ni biti jer Srbija ne može finansijski da ga izdrži.

– Da može da se bude disciplinovan, pokazuju stariji. Više nikada, ako se budem pitao, neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih, jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno kao i policijski čas na početku – napisao je Kon.

Navodi da će nekih zabrana najverovatnije uskoro biti, kao što je zabrana poseta bolnicama, a i nekih obaveza, kao što je obaveza nošenja maski u javnom prevozu ili u prodavnicama.

– Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje – naglašava Kon.

Ističe da nikada nismo prihvatili švedski model, ali da nam se uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet.

– To najverovatnije neće biti dovoljno. Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju – smatra Kon.

Navodi da je i dalje na odmoru.

– Borba za živote trajaće još dugo. Treba mi odmor, baš kao i zdravstvenim radnicima koji su izgarali na svom poslu. Jedini epidemiološki ostvariv cilj je čuvanje života. Virus se bez vakcine drugačije zaustaviti ne može. Za sada nemamo baš nešto sreće ni sa letom… i od leta smo mnogo očekivali, pa i dalje se nadamo. Čuvajte se – naglašava doktor Predrag Kon.loading...