POGUBLJENI ČLANOVI ZLOGLASNE SEKTE: Želeli su da pobiju hiljade ljudi, a jezivi zločin su skupo platili! (VIDEO)

U Japanu se smrtna kazna sprovodi u strogoj tajnosti, a javnost ne zna kada će osuđeni biti odveden na vešala. 

Beta

Tačno 23 godine je trebalo Japancima da pogube sedmoro pripadnika pomalo zaboravljenog kulta Aum Šinrikjo odgovornog za smrtonosni napad sarinom u podzemnoj železnici 1995. godine. Vođa kulta Šoko Asahara, pravim imenom Čizuo Matsumoto, proveo je 22 godine u zatvoru zbog 12 ubijenih i više od 1.000 povređenih u martu 1995. godine. Još 12 pripadnika njegovog kulta je smaknuto zbog određene uloge u istom napadu, a Asaharina kazna je postala pravosnažna još 2006. godine. Zbog suđenja njegovim saradnicima koja su se razvukla na još 12 godina i njegovo smaknuće je odloženo. Ukupno je sedmoro pripadnika kulta obešeno ranije ove ndelje, prenosi CNN. Još šestoro okultista čeka izvršenje smrtne kazne, a niko ne zna kada će se to dogoditi.

Naime, japansko pravosuđe ne govori nikome kada će nekoga smaknuti – ni zatvoreniku, ni porodici, a ni advokatu osuđenika na smrt. Sami zatvorenici saznaju tek nekoliko sati pre smaknuća da će ih država ubiti. Šizue Takahaši, predstavnica udruženja žrtava napada i udovica jednog od zaposlenih tokijskog metroa ubijenog u napadu sarinom, kazala je da je bila potpuno iznenađena smaknućem.

– Kad se setim svih njihovih žrtava, mislim da je žalosno da roditelji mog supruga, a i moji, nisu dočekali vesti o smaknuću. Htela sam da nam okultisti ispričaju više toga o napadu i žalosno je da više nećemo čuti njihove razloge za napad – kazala je Takahaši.

Kult Aum Šinrikjo je osnovan 1984. godine i u relativno kratkom roku je privukao hiljade sledbenika, ponajviše zbog neviđene kombinacije verovanja u nadolazeću apokalipsu i priču da će Amerikanci pretvoriti Japan u nuklearnu pustinju.

Mnogi sledbenici su bili visokoobrazovani naučnici i ostali stručnjaci pa su mu doneli ogromne količine novca u blagajnu kulta. Kako je kult rastao, tako su rasle i optužbe za zlostavljanje među sledbenicima. Usprkos svemu, tek retki su mogli predvideti šta će se dogoditi i da će počiniti napad na podzemnu železnicu.  Ubistva su počela još krajem osamdesetih godina kad su ubili avokata Tsutsumija Sakamota, njegovu suprugu i dete. Sakamoto je, naime, radio na tužbi protiv kulta. Optužba je uspela dokazati da su okultisti upali u Sakamotov dom, ubrizgali njemu i porodici smrtonosne doze kalijum-klorida i zatim ih zadavili.  Na farmi u Australiji su okultisti testirali sarin, proizvodili VX i neuspešno pokušavali da proizvedu automatske puške.

U leto 1994. godine su ubili sedmoro ljudi, a više od 500 osoba je završilo u bolnici nakon što su ispustili sarin iz kamiona dok je kružio oko stambene zgrade u gradu Matsumotu. Prema svemu sudeći, napad u Matsumotu je bio samo vežba za napad nekoliko meseci kasnije. Petoro okultista se ukrcalo na tri linije podzemne železnice tokom najveće gužve noseći plastične vrećice pune sarina. Vozovi su trebali doći na stanicu Kasumigesaki, jednu od najvećih u čitavom Tokiju, u razmaku od samo četiri minuta. Plan je bio pobiti sve putnike na tim vozovima i koristiti ih kao smrtonosnu dostavnu službu da pobiju hiljade putnika na stanici Kasumigesaki.  Na svu sreću su imali određene greške u proizvodnji sarina pa su uspeli ubiti samo 12 osoba i povrediti 5.500 ljudi. Naučnici kažu da su, bez greške u proizvodnji, mogli pobiti desetine hiljada ljudi.