POHAPŠENI U ZADNJI ČAS: Isplivali NAJJEZIVIJI detalji istrage o Belivuku do sad

Cmolić je u intervjuu rekao da sve indicije ukazuju na to da je ta grupa imala kapacitet da izvrši najteža krivična dela...

Printscreen Youtube/MUP

Zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić izjavio je da se nastavlja rad na slučaju organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i izrazio je verovanje da će ubrzo biti identifikovani i privedeni nadležnom tužiocu policijski službenici, državni funkcioneri i tajkuni koji su sa njima bili povezani.

Cmolić je u intervjuu za Politiku rekao da sve indicije ukazuju na to da je ta grupa imala kapacitet da izvrši najteža krivična dela, ugrožavanje sigurnosti i ubistvo predstavnika najviših državnih organa.

Grupa je delovala kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Naznake do kojih smo došli tokom istrage ukazuju da je ova organizovana kriminalna grupa bila povezana sa ljudima iz državnog aparata. Svakako, važno je istaći da smo tokom pretresa na više lokacija zaplenili veliku količinu oružja, pancire, ometače telefona, blindirane automobile, drogu, novac, kriptovane telefone, a sprovodimo i finansijsku istragu u okviru koje će biti oduzeta sva imovina proistekla iz krivičnog dela – naveo je Cmolić.

On je istakao da u toj istrazi neće biti zaštićenih i da će protiv svih, za koje se ustanovi da su na bilo koji način sarađivali i štitili tu kriminalnu grupu, biti preduzete sve mere u skladu sa zakonom.

Ovaj slučaj nije završen, nastavljamo dalji rad, s posebnim akcentom na veze koje su članovi organizovane kriminalne grupe imali sa drugim kriminalnim grupama u regionu i šire i eventualnim vezama sa osobama iz sistema bezbednosti, kao i drugim državnim institucijama. Napominjem da u ovoj istrazi niko neće biti zaštićen i da će protiv svih onih za koje se ustanovi da su na bilo koji način sarađivali i štitili ovu kriminalnu grupu, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, biti preduzete sve mere u skladu sa zakonom. Kada je reč o uhapšenim policijskim službenicima, protiv njih je Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu i oni su predati u nadležnost TOK-u. Odlučni smo da očistimo od kriminala sopstvene redove, jer korumpiranim policajcima nije mesto u policiji – rekao je Cmolić.

On je istakao da istragu o eventualnoj ulozi nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović u kriminalnim delatnostima Belivukove grupe vode nadležne službe.

Podsetimo, 4. februara uhapšen je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, vođa navijačke grupe Partizana “Principi“, koga je srpska policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana. Osim Belivuka, uhapšen je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 15 osoba. Oni se sumnjiče da su pod okriljem organizovane kriminalne grupe počinili niz krivičnih dela poput ubistava, iznuda, otmica i dilovanja droge.