Zavod za biocide će angažovati poljoprivrednu avijaciju za zaprašivanje insekata na sedam opština. Insekti se namnožili, pa nije dovoljno samo uništavanje iz vozila sa zemlje.

 

Ekipe “Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju” krenuće sutra od 17 sati u obračun sa komarcima iz vazduha u sedam beogradskih opština. Kako objašnjavaju iz Zavoda, zbog nestabilnog i kišnog vremena tokom poslednjih dana, populacija ovih insekata je porasla pa zaprašivanje samo sa zemlje nije dovoljno.

Prve na udaru naći će se “krvopije” sa Palilule i Obrenovca odakle će radnici Zavoda započeti tamanjenje “zujalica”. Potom će u četvrtak iz “letelica” zaprašivati i teritoriju Grocke, Čukarice, Voždovca, Surčina i Barajeva.

Suzbijanje iz vazduha neophodno je u priobalnim delovima Save i Dunava, kao i na nepristupačnim mestima poput šumskih pojaseva, gde naše ekipe ne mogu da izvrše adekvatan tretman sa zemlje – kaže Branislav Pešić iz Zavoda za biocide. – Od početka sezone vreme je nestabilno i svakih nekoliko dana pada kiša, pa su se time stvorili uslovi za razmnožavanje komaraca.

Veća brojnost utvrđena je na levoj obali Dunava, Makiškom polju i delovima Obrenovca gde su registrovani oboleli od malarije, pa su akcije zaprašivanja u ovim delovima grada češće.

U dva azilantska centra u Krnjači i Obrenovcu od početka godine zabeleženo je nekoliko obolelih od malarije, pa zbog toga vršimo suzbijanje iz vazduha kako se ne bi naši komarci zarazili malarijom i potom je širili – rekao je Pešić.

Dron, koji je “Zavod za biocide i medicinsku ekologiju” nabavio, trenutno se koristi samo za nadzor terena.

Kako objašnjavaju iz Zavoda, on omogućava da iz vazduha vide nepristupačne delove, koji potencijalno mogu predstavljati izvorište komaraca.loading...