Pokret slobodnih građana rešio da BOJKOTUJE IZBORE, a VUČIĆEVA REAKCIJA na tu vest razbesnela je mnoge

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je da PSG neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

Beta/Printscreen/Kolaž

“Pokret slobodnih građana će izaći na izbore, ali kada za njih bude uslova za njihovo održavanje. U ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najmanji uslovi”, rekao je Trifunović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, PSG “ne želi da učestvuje u simulaciji demokratije”.

On je rekao i da namera PSG-a nije bila da odugovlači sa odlukom, već su “hteli da budu odgovorni” i svesni da svaka promena zahteva odredjeno vreme.

“Potpsivanjem Sporazuma sa narodom obavezali smo se na borbu. Ona nije bila ni najmanje prijatna. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga i smatram da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore nego mi dva ili tri odsto”, rekao je Trifunović.

Rekao je da nakon što se i međunarodna zajednica uključila u pregovore vlasti i opozicije i upoznala sa stanjem stvari, više “niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori”.

“Ne treba da gube vreme da nama objašnjavaju zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali, ali to će morati da objasne toj istoj medjunarodnoj zajednici. Moraće da im objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a, zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju”, rekao je Trifunović.

On je upitao zašto je vlast sve ono što je preduslov slobodnih izbora pokušala da trampi spuštanjem cenzusa.

Trifunović je pozvao EU da izradi nezavisni ekspertski izveštaj o stanju medija i vladavini prava u Srbiji.

“Pozivamo EU da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizrala zarobljenost države i stanje institucija”, rekao je Trifunović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć izjavio u Davosu, u Švajcarskoj, da je PSG bojkot izbora najavio još “pre godinu, dve”.

Aludirajući na nedavni saobraćajni udse Sergeja Trifunovića, Vučić je novinarima u Davosu rekao: “Za mene je važno da on najavi bojkot vožnje sopstvenog automobola”.

A bojkot izbora, kako je dodao, “nije nikakav problem, to je u redu, to smo već znali”.