Pokretač Bregzita priznao da je PREVARIO BIRAČE: “Ne mogu da ispunim obećanje”

Najdžel Faraž
Printscreen

Najdžel Faraž rekao je da ne može da ispuni obećanje da će 350 miliona funti, koje Britanija nedeljno šalje u EU, ići u britansko zdravstvo u slučaju Bregzita.

 

Faraž, jedan od pokretača Bregzita i lider evroskeptične i desničarske partije UKIP, u emisiji “Dobro jutro, Britanijo” priznao je da jedno od glavnih obećanja u svojoj kampanji jednostavno ne može da ispuni.

Aktivisti UKIP-a su u svojoj propagandi mesecima “trubili” da Velika Britanija nedeljno šalje 350 miliona funti u Evropsku uniju i da će u slučaju Bregzita taj novac ići u britansko zdravstvo.

Britanci su na kraju izglasali izlazak iz Evropske unije, a samo tri sata nakon proglašenja rezultata, Faraž je priznao da je priča od 350 miliona funti u zdravstvenom sistemu jedna obična laž.

– Jednostavno to ne mogu da garantujem – rekao je Faraž i šokirao voditeljku koja ga je podsetila da je veliki deo od 17 miliona glasača koji su zaokružili izlaz iz Unije to uradilo upravo zbog tog obećanja.

– To je bila greška, nismo smeli to da kažemo – smejao se Faraž, koji je pokušao da se izvuče uz objašnjenje da on to lično nikada nije rekao.

Voditeljka nije odustajala.

– Čekajte, 17 miliona je glasalo za vas između ostalog i zbog tog obećanja, a vi na kraju kažete da je to bila greška? – pitala je najvećeg zagovornika Bregzita.

– Tako je – mrtav hladan je odgovorio Faraž.