POKUŠALI DA SE MODERNIZUJU: Prva dostava DRONOM u Rusiji je totalna PROPAST, jedva je izbegnuta TRAGEDIJA (VIDEO)

dostava dronom
YouTube Printscreen

Prva dostava pošte dronom okupila je političare, članove ruske poštanske kompanije, kao i stanovnike grada Ulan-Udea koji su, umesto revoluciji, prisustvovali teškom fijasku.

 

Bespilotne letilice trebalo bi da donesu revoluciju u načinu dostave i neke velike kompanije poput Amazona već godinama razvijaju dostavne dronove koji bi jednom mogli da zamene poštare.

Ipak, brojni izazovi su pred ovakvim načinom dostave – dron bi trebalo da ima jaku bateriju da dostavi proizvod na neka udaljenija mesta, pri čemu treba paziti da ne udari nekoga u zraku (ili da neko njega ne pogodi sa zemlje kako bi ga srušio i ukrao paket), a ako do toga dođe, uvek postoji mogućnost pada na ljude.

Takođe, pitanje je gde će dronovi dostaviti robu nekome ko živi u zgradi na recimo 6. spratu, odnosno ko može da garantuje da će paket završiti u pravim rukama.

Uništen dron vredan 20 hiljada dolara

Ne razvijaju samo velike tehnološke kompanije ovakve dronove – u ruskom gradu Ulan-Udeu predstavljen je prvi ruski dostavni dron koji je trebalo da olakša dostavu stanovnicima udaljenog sibirskog grada.

Gradski čelnici, zajedno s članovima ruske poštanske službe i okupljenim građanima s nestrpljenjem su čekali poletanje drona i njegov let prema mestu dostave, ali uzbuđenje je trajalo samo nekoliko sekundi, koliko je trajao let drona pre nego što je udario u zid kuće.

Prema snimku koji su preneli na CNN i Euronews, čini se da je ovaj fijasko mogao da se završi tragično jer je dron zamalo udario nekoliko ljudi koji su se nalazili u blizini, ali srećom nije bilo žrtava.

Iako je dron imao obeležja ruske pošte, oni kažu da su učestvovali na lansiranju samo kao gosti, a da je dron napravila kompanija Rudron/Expeditor 3M, koja je i organizovala testiranje.

Na ovom testiranju bio je prisutan i šef regije Aleksej Cjudenov, koji je rekao da ih ovaj fijasko neće obeshrabriti i da će i dalje pokušavati s testiranjima jer oni koji ne rizikuju nikada neće doći do rezultata.

U razgovoru za medije otkrio je i cenu uništenog drona, koja iznosi oko 20 hiljada dolara.loading...