POLAKO SE POPRAVLJA SITUACIJA: Kada će u Beogradu ponovo biti održavani koncerti i SVADBE?

Beograd je ponovo ispod 1.000 zaraženih za dan...

printscreen

Da li će u Beogradu moći da se organizuju svadbe? Koliko gostiju možete pozvati na proslavu? Šta je sa kongresima, koncertima i ostalim manifestacijama?

Na ta pitanja bi trebalo uskoro da dobijemo odgovore. Plan već postoji, ali je potrebno da se epidemiološka situacija stabilizuje, kažu gradski čelnici.

Beograd je ponovo ispod 1.000 zaraženih za dan. Tokom poslednja 24 sata u prestonici je zabeleženo 962 nova slučaja, što je u odnosu na jučerašnji dan blagi rast – juče je bilo 945 pozitivnih na koronu. Sve ukazuje na to da polako, ali sigurno ide nabolje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je juče 7. aprila, trebalo da ima novi sastanak sa predstavnicima “ivent” industrije. On je naglasio da srpska prestonica živi od turizma, događaja, manifestacija…

On je naglasio da je sastanak sa ovim predstavnicima imao i prošle nedelje, na kojem je dogovoreno da Grad Beograd, Privredna komora Srbije, Gradski zavod za javno zdravlje i oni sami pripreme protokol kako mogu da se održavaju manifestacije, skupovi, svadbe do pedesetak ljudi, kongresi, koncerti.

Gradski zavod za javno zdravlje kao najreferentnija institucija, zajedno sa predstavnicima “ivent” industrije, pripremio je mere po ugledu na druge gradove u svetu koji imaju sličan stepen vakcinacije – rekao je Vesić.

Na sastanku se očekuje i predstavnik kabineta premijerke, dodao je Vesić.

Predloge ćemo uputiti Vladi Srbije da ih razmotri. To ne znači da će se sve sutra dogoditi, ali ćemo biti spremni za onaj trenutak kada bude dovoljno dobra epidemiološka situacija da počemo da primenjujemo protokole za održavanje javnih događaja – naveo je Vesić.

Otvaranje i noćnih klubova?

Vesić je kazao da epidemiološka situacija u Beogradu jeste bolja, te da procenat vakcinacije utiče na to.

Zamenik gradonačelnika je ranije najavio popuštanje mera po fazama. Kako je Vesić rekao posle prošlonedeljnog sastanka sa predsednicima “ivent” industrije, uz slavlja sa do 50 ljudi, mogli bi sa radom da krenu i noćni klubovi uz poštovanje mera.

Sada se pripremamo i za to kako da se organizuju festivali i kongresi. Kada budemo dobili konačno i za predlog mera za održavanje festivala i kongresa, izaći ćemo pred Krizni štab i predložiti da se to usvoji – rekao je tada zamenik gradonačelnika.

U pripremi i 100 malih koncerata

U okviru Belefa, dodao je, u pripremi je i 100 malih koncerata na malim površinama tokom juna, jula, avgusta i prve polovine septembra.

To bi bilo organizovano na trgovima, skverovima, gde bi mali bendovi, koji nisu velike zvezde, svirali i dobili neki honorar. Tako želio da pomognemo ljudima koji dugo nisu radili ništa, a i da imamo neke događaje za građane – kaže Vesić.

Ideja je da, kaže, na koncerte, po ugledu na Holandiju, ulaze potpuno vakcinisani građani i oni koji imaju antigenske testove, odnosno PCR.