POLICAJCI, DRŽAVNI SLUŽBENICI… Širom Srbije uhapšene 93 osobe, zaplenjeni DROGA I ORUŽJE

Policija
Beta/MILOS MISKOV

U više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije sprovedenih širom Srbije, policija je uhapsila 93 osobe, među kojima i šest policajaca, i zaplenila oko 3,8 kilograma narkotika, saopštio je danas MUP.

 

U okviru suzbijanja korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog osnove sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu republičkom i pokrajinskom budžetu, budžetima više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u iznosu od 8,3 miliona evra.

Pored šest policajaca, među kojima su i policijski rukovodioci u Baču i Kanjiži, uhapšeni su i bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, radnici gradskih uprava u Vranju i Nišu i u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotara u Pančevu i zaposleni u niškoj Elektrodistribuciji.

Kako se navodi, pančevačka policija uhapsila je M. Dj., odgovorno lice “HIP Azotara” DOO, P. Đ., bivše odgovorno lice tog pančevačkog preduzeća i N. P. bivše odgovorno lice Službe održavanja “HIP Azotara” zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da su oni tokom 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama ‘HIP Azotara’, prihvatili ponudu od privrednog društva ‘K. M. Mont’ DOO iz Petrovaradina i nabavili tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja – piše u saopštenju.

Uhapšeni su osumnjičeni da su oštetili “HIP Azotaru” za oko 180 miliona dinara i njima je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu, odredjeno zadržavanje do 48 časova.

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika, policija je uhapsila 56 osoba i zaplenila 3,3 kilograma marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, 17 komada ekstazija, kao i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.

Zaplenjeno je i pet pištolja, jedna automatska i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jedna eksplozivna naprava sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jedna tromblonska mina, kao i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uredjajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

Akcije su sprovedene na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje a uhapšeni su osumnjičeni za krivična dela poreske utaje, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, pronevere, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, iznude, razbojništva, nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanja sigurnosti.

Dodaje se da će protiv 38 osoba biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.