Policija je saopštila da je u utvrdila poreklo snimka objavljenog na društvenim mrežama na kojem se vidi ubacivanje u kutiju listića koji podsećaju na birački materijal i da je reč o šali.

 

MUP je istragom utvrdio da se ubacivanje pomenutih listića odigralo u privatnoj kući M. P. (1980) iz sela Lukare u blizini Novog Pazara 5. aprila 2017. godine, odnosno tri dana nakon održavanja izbora.

– Listići koji podsećaju na birački materijal nisu originalni, jer nemaju žig, niti druge zaštitne elemente, već su, kako je prizananjem svih saslušanih lica ustanovljeno, odštampani na kućnom štampaču M. P. i prema njegovim rečima služili su za šalu sa njegovim rođacima i prijateljima – naveo je MUP u saopštenju.

Predmetni snimak je, kako se dodaje, sačinio E. P. (1997) koristeći mobilni telefon M. P. koji ga je potom, po sopstvenom priznanju, lično postavio na društvene mreže, a nakon nekolilo minuta M. P. je i lično uklonio snimak sa interneta.

Takođe, M. P. je u izjavi datoj policiji ukazao da je snimak nastao u njegovom domaćinstvu i da je to razlog što se na snimku vidi da je bos, odnosno da nema obuću.

– Osim šala koje je, po sopstvenom priznanju, pravio na račun premijera, pozivajući ga da ga zaposli u rudniku, iako u svojoj izjavi kaže da u okolini mesta gde živi ne postoji bilo kakav rudnik, M. P. je na jednom od listića dodao i redni broj 12 sa imenom svog rođaka E. P. kako bi to iskoristio za šalu i podsećanje rođaka da treba da ga zaposli – iznosi MUP u saopštenju.

Policija je uzela sve listiće i predala ih nadležnom tužilaštvu i na tim listićima se ne nalazi bilo kakva vrsta zaštite koja postoji na originalnom biračkom materjalu.

Policija je saslušala i E. P. (1995) i E. P. (1997) i ta dovedena lica su u svojim iskazima potvrdila navode M. P.

Saslušanjima je prisustvovao i zamenik tužioca Prvog OJT u Beogradu, a policija je završila istragu i predala izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje i preduzimanje svih zakonskih radnji na kvalifikaciji eventualnog krivičnog dela ili prekršaja koji se prepoznaju u radnjama M. P.