POLICIJA STIGLA NA POZIV AMBASADORA: Vikiliks optužio svetske moćnike zbog hapšenja Asanža

Organizacija Vikiliks optužila je moćne aktere, uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za sofisticirane aktivnosti na dehumanizaciji njenog osnivača Džulijana Asanža koji je danas uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Beta/AP

– Ovaj čovek (Asanž) je sin, otac, brat. Dobitnik je desetina novinarskih nagrada. Od 2010. je svake godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Moćni akteri, uključujući CIA, učestvovali su u sofisticiranom pokušaju njegove dehumanizacije, delegitimizacije i hapšenja – naveo je Vikiliks na Tviteru.

Asanž je uhapšen na osnovu naloga londonskog suda od 29. juna 2012. godine, izdatog zbog  nepojavljivanja pred sudom.

Londonska policija je došla u Ambasadu Ekvadora na poziv ambasadora, pošto je vlada te zemlje ukinula azilantski status Asanžu “zbog kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola”, preneo je Asošiejted pres.

Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu pre sedam godina kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena.

On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih diplomatskih i vojnih depeša putem Vikiliksa.