Policija je saopštila da je na Tompsonovom koncertu zabeležila šest prekršaja, od kojih su se četiri odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava “Za dom” nije preduzela mere jer se, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, ne radi o podsticanju na mržnju već da je ustaški pozdrav deo teksta pesme “Bojna Čavoglave”.

Tompson je početkom maja pred Prekršajnim sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je prošle godine u tom gradu, na proslavi godišnjice akcije “Oluja”, tokom izvodjenja “Bojna Čavoglave” uzviknuo “Za dom spremni”.

– Kako su tačne reči predsednika Izraela Ruvena Rivlina, koji je prilikom nedavne posete Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorenjena, pokazalo se i u sklopu Programa proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. kada je na početku koncerta Tompson više puta ponovio ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ započevši njime pesmu ‘Bojna Čavoglave’ – navodi se u saopštenju Dokumente.

Ta nevladina organizacija je pozvala organizatore iz Gline i predstavnike vladinih institucija da osude korišćenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prijavu protiv Tompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Nedopustivo je naime da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni deo Tompsonove pesme, temeljeći to na odluci sudije za prekršaje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda RH. Policija je bila dužna da se žali na tu odluku, što je propustila učiniti. Isto tako je dužna da prijavi svako korišćenje pozdrava ‘Za dom spremni’ u javnom prostoru – tvrdi Dokumenta.