Tenzije na ulicama Skoplja su se smirile, ali politička kriza nije ni blizu razrešenja. Ispred Kancelarije Evropske unije održan je protest, ali nije bilo incidenata. Jučerašnji pokušaj pronalaska kompromisa među političkim partijama nije uspeo, a lider SDSM Zoran Zaev poručio je predsedniku Ivanovu da će na dobijanje mandata za sastav Vlade čekati još 10 dana.

 

U Skoplju je od jutros mirno, nakon što su pristalice inicijative “Za zajedničku Makedoniju” sinoć održale protest ispred Kancelarije Evropske unije – usred najnovijih sukoba koji su u četvrtak izbili u Sobranju.

Jučerašnji sastanak političkih lidera nije uspeo, a sinoć je pažnju javnosti privukao najavljeni TV duel lidera SDSM Zorana Zaeva i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. Međutim, duel je u poslednjem trenutku otkazan jer dvojica stranačkih lidera nisu želela da sede jedan pored drugog, javlja izveštač RTS-a.

U zasebnom intervjuu za Telmu, Zaev je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu predložio rok od 10 dana da mu dodeli mandat za sastavljanje vlade.

Dodao je da bi primopredaja dužnosti predsednika parlamenta mogla da se dogodi već danas, ali da on očekuje da će to najverovatnije biti u utorak.  

S druge strane, Gruevski je u intervjuu poručio da je uvek bio tu za Makedoniju i da je apsurdna izjava Zorana Zaeva da su oni koji su upali u Sobranje hteli da ga ubiju.

Makedonci su zabrinuti, očekuju da političari nađu izlaz iz krize u koju je država upala, nakon što je došlo do nereda zbog izbora Talata Džafarija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta.

Iako u glavnom gradu Makedonije sve funkcioniše normalno, neki sportski događaji su otkazani, kao i protest sindikata radnika zakazan za 1. maj.

Građani kažu da su zabrinuti zbog scena nasilja u institucijama. Tenzije i dalje ima ali, dodaju, ne primećuje se.

– Sukobi su isključivo političkih partija. Mislim da je to više zbog nekog kriminala koji sledi – rekao je jedan građanin.

Makedonci kažu i da su navikli na politički “šou”, ali se plaše da to ne izmakne kontroli.

– Ne znamo više kome da verujemo – rekao je jedan mladić.