Politički skandal u Južnoj Koreji: Narod kaže da je predsednicu ZAMAĐIJAO “ŽENSKI RASPUĆIN”

Park Geun-Hje
Wikipedia/Korea.net/Korean Culture and Information Service

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje suočava se sa pozivima da podnese ostavku zbog optužbi da je bliskoj prijateljici dozvolila da se meša u državna pitanja, a žena u žiži tog skandala nema funkciju u vladi, ali ima "raspućinovski" uticaj na stavove i ubeđenja predsednice, javlja AFP.

 

Taj, na trenutke bizarni skandal, u Južnoj Koreji ozbiljno je podrio javni status predsednice Park i njenu sposobnost upravljanja zemljom, navodi francuska agencija.

“Ženski Raspućin” je 60-godišnja Čoi Sun-Sil, okružena zabrinjavajućom kvazi-verskom mistikom, kćerka pokojnog Čoi Tae-Mina, monaha koji se ženio šest puta, imao nekoliko pseudonima i osnovao grupu verskog kulta “Crkva večnog života”.

Čoi Tae-Min se sprijateljio sa Park još kada je ona bila istraumirana posle ubistva svoje majke 1974. godine, za koju je on tvrdio da mu se pojavljivala u snovima i tražila pomoć.

Park Geun-Hje je uspostavila bliske odnose i sa Čoijevom kćerkom Sun-Sil, sa kojom je ostala prijateljica i nakon Čoijeve smrti 1994, a bivši suprug Čo Sun-Sil je bio visoki pomoćnik Park do njene pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Čoi Sun-Sil je zvanično pod istragom zbog korišćenja svojih veza sa Park da prisiljava kompanije kao što je “Samsung” na pozamašne donacije dvema neprofitnim fondacijama koje je ona osnovala, kako mediji navode, za svoju ličnu korist.

Međutim, pogubnija strana tog skandala je to što Čoi Sun-Sik, koja nikada nije bila ni na jednoj zvaničnoj funkciji, izgleda ima ogroman uticaj na donošenje političkih odluka južnokorejske predsednice.

Dokumenta iz ličnog kompjutera predsedničine prijateljice do kojih je došla televizija JTBC pokazuju da je Čoi uređivala neke od ključnih govora Park Geun-Hje i dobijala poverljiva dokumenta, uključujući ona vezana za veze sa Japanom i Severnom Korejom.

Neki mediji tvrde da Čoi čak ima sopstveni krug pomoćnika koji savetuju predsednicu koga da imenuje na koju funkciju, kako da rešava politička pitanja, pa čak i o tome šta će da obuče.

Zbog ovoga skandala je popularnost južnokorejske predsednice pala na rekorno nizak nivo, iako se ona javno izvinila zbog toga što je “zabrinula narod”. Park se odavno suočava sa kritikama zbog sklonosti da u donošenju odluka ignoriše savete stručnjaka i da se okruži lojalistima.

Poslanici, uključujući i neke u partiji predsednice, strahuju da je ona “pod činima verskog kulta” čiji je Čoi Sun-Silk neka vrsta šamana nakon što je od oca preuzela ulogu savetnika u stilu Raspućina, dok opozicija upozorava da je reč o “zastrašujućoj teokratiji”, zaključuje francuska agencija.