Istraga ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice počela je da prati i trag albanskih preduzetnika iz Makedonije koji su poslovali s italijanskim mafijašima iz Ndrangete, u agrobiznisu na istoku Slovačke.

 

Istraga je krenula i tim tragom pošto je Kucijak u svojim tekstovima analizirao i sumnjive poslove i veze nekoliko porodica Albanaca u Slovačkoj.

– Radili smo sa Kucijakom i na dosijeu koji se ticao albanske mafije – kazala je za današnju Mladu frontu Dnes češka istraživačka novinarka Pavla Holcova, koja je sarađivala sa Kucijakom u traganju za poslovima Ndrangete, njihovim vezama sa slovačkim političarima i mahinacijama sa evropskim dotacijama za poljoprivrednike.

Holcovu je 15. maja, osam sati saslušavala slovačka policija i na kraju joj pod pritiskom zaplenila mobilni telefon, a zahtev slovačke policije da Holcova preda i šifre, što je ona odbila jer su u telefonu i osetljivi podaci i izvori iz afera koje nemaju veze sa Kucijakom i Slovačkom, izazvala je proteste i novinara u regionu i medjunarodnih novinarskih organizacija.

Prema saznanjima Mlade fronte Dnes, slovačka policija radi sa preko 10 verzija mogućih nalogodavaca naručenog ubistva Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove, čija tela su nadjena u njihovoj kući 26. februara.

Dok je prvobitna verzija da je ubistvo mladog para naručila italijanska mafija o kojoj je pisao u poslednjem posthumno objavljenom članku, sada marginalna, policija proverava nekoliko slovačkih tajkuna i makedonske Albance koji su poslovali sa Antoninom Vadalom iz Ndrangete, izmedju ostalog u izvozu mesa u Tursku.

Slovački novinari i kolege iz Češke, Švajcarske, Nemačke, Italije i Poljske koji su formirali međunarodni istraživački novinarski tim da dovrše i istraže sve afere koje je njihov brutalno likvidirani kolega Kucijak, makar samo načeo i objave njegove istraživačke tekstove prve šture informacije o tesnim vezama i saradnji albanskih makedonskih preduzetnika u Slovačkoj sa porodicom Vadala iz Ndrangete izneli su početkom marta.

Portal Aktuality.sk u kome je radio u istraživačkoj redakciji ubijeni Kucijak objavio je juče pregled poslovne mreže preduzeća Vadale i albanskih porodica u Slovačkoj koje su, kao i Ndrangeta i Vadala, glavni profit ubirale od evropskih dotacija za poljoprivrednike i energetiku, povraćaja PDV-a a tek marginalno ako uopšte od konkretnih privrednih poslova, dok često imaju dugove neprimerene njihovom poslovanju.

Glavni partner Antonina Vadale, koga je Slovačka izručila Italiji gde pred sudom u Veneciji odgovara za šverc droge, prema saznanjima slovačkih novinara jeste makedonski Albanac Seat Aličauši sa kojim je imao poslove u izvozu mesa u Tursku, gde figurira i bivša Vadalina ljubavnica, kasnije sekretarica bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, Marija Troškova.

Aličaušija je finansijska jedinica Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NAKA) optužila da je od 2012. godine zajedno sa drugim albanskim i slovačkim preduzetnicima u cilju poreskih mahinacija i prevara, stvorio lanac preduzeća koja su poslovala samo na prvi pogled, a fiktivnim poslovima i fakturama za šta mu je vraćen porez preduzeće Agro Ratka Aličaušija mahinacijama je samo tada preko izgradnje jednog motela zaradilo 170.000 evra.

Kada je NAKA uz napomenu da se radi o društveno opasnom privrednom kriminalu predala dosije policiji u Banskoj Bistrici istraga je, međutim, obustavljena jer navodno nije bilo krivičnog dela.

Novinari slovačkog nedeljnika TREND i dnevnika Postoj navode da je NAKA tada za prevaru i mahinacije optužila u istoj aferi i porodicu Kukuli koja živi u Slovačkoj u mestu Levice, iz koga je i bivši šef NAKA Bernard Slobodnik koga je zbog anonimnih prijava da je povezan sa porodicom Kukuli proveravala svojevremeno inspekcija slovačkog MUP-a.

Najunosniji biznis albansko-makedonskih porodica u Slovačkoj su prema istraživanju koje objavljuje Aktuality.sk bile agrodotacije koje su dobijali direktno od državne Agencije za poljoprivredna plaćanja, a samo tri preduzeća porodica Aličauši i Kukuli su za poslednjih osam godina dobila na dotacijama preko 20 miliona evra.

Mahinacije sa tim dotacijama dugo su bile bez ikakvog rizika, pošto državna Agencija za poljoprivredna plaćanja nije ni dokazane prevare prijavljivala policiji.

Počela je tek sada, posle ubistva Jana Kucijaka, kada su se i policija i tužilaštvo našli pod lupom javnosti, a u protestima desetina hiljada Slovaka za pristojnu Slovačku i da se nađu ubice, nedeljama posle ubistva učestvuju i sitni poljoprivrednici koji su otvoreno počeli da pričaju o šikaniranju, pretnjama, fizičkom nasilju i prevarama kojima se služe italijanske i albanske porodice u agro biznisu na istoku Slovačke a pod prećutnom zaštitom lokalnih političara vladajuće stranke SMER.

Slovački mediji koji solidarno dovršavaju Kucijakove teme tražili su bez uspeha više puta od tih albanskih porodica povezanih sa Vadalom i Ndrangetom da daju svoj komentar i eventualno objasne svoje poslovanje.

Na pitanja slovačkih medija da objasni i podozrenje da je povezana sa albanskim klanom Osmani, koji je prema saznanjima međunarodne mreže investigativnih novinara OCCRP nemačka obaveštajna služba pratila zbog indicija da organizuje šverc kokaina i da je od tih para nabavljala oružje za Oslobodilačku vojsku Kosova, porodica Kukuli je odbila razgovor i zapretila da će slovački nedeljnik TREND tužiti sudu.

Portal Aktuality.sk na temi AllforJan objavljuje istraživačke tekstove novinara iz medjunarodnog tima, a slovački i češki novinari su se dogovorili da ubuduće dele i sa kolegama iz konkurencije saznanja iz takvih rizičnih istraživanja da jasno stave do znanja tajkunima ili mafijašima da im ubistva novinara neće pomoći jer će ostali novinari solidarno i još upornije nastaviti rad na temi.loading...