Ruski mediji izveštavaju da je petoro članova naučne ekspedicije okružilo desetak polarnih medveda i da su zatočeni u meteorološkoj stanici poslednje dve nedelje.

 

Ruski naučnici nalaze se u okruženju polarnih medveda na malenom ostrvu u Arktičkom okeanu, te bi tamo mogli da provedu sledećih mesec dana pre nego što im stigne pomoć. Meteorološku stanicu na ostrvu Trojnoj, u Karskom moru severno od Sibira, okružilo je desetak polarnih medveda i nekoliko mladunaca, javlja ruska agencija TASS.

Opasne zveri, inače zaštićena vrsta, ne daju naučnicima da izađu iz stanice poslednje dve nedelje . Ženka noći provodi ispod njihih prozora, a jedan od dva psa ubijen je 31. avgusta. Naučnicima, među kojima su dva bračna para, ponestalo je signalnih raketa kojima su plašili polarne medvede.

Pomoć tek za mesec dana
Trojnoj je najveće ostrvo u arhipelagu Izvestij Tsik i dug je 27 kilometara.

Vasilij Ševčenko, šef meteorološke kompanije koja je vlasnik postaje, rekao je za TASS da će poslati pse i signalne rakete putem ekspedicijskog broda Mihail Somov.

“On će doći do postaje za otprilike mesec dana”, rekao je Ševčenko, iako naglašava da će rakete možda poslati i ranije ako se pokaže potrebnim.

U međuvremenu, naučnicima je savetovano da budu “veoma oprezni”, te da ostanu unutar stanice osim u slučaju krajnje nužde. Samim tim se odustalo od njihovog rada na terenu. Ševčenko ističe da ovo nije prvi takav slučaj. Kaže da na ostrvu živi populacija polarnih medveda i da susreti s ljudima nisu retkost. Dodaje da će medvedi napustiti ostrvo u potrazi za hranom u oktobru i početkom novembra kad se more potpuno smrzne, što će proširiti njihovu teritoriju.loading...