PONAVLJA SE SLUČAJ DŽORDŽA FLOJDA: Demonstranti zapalili restoran posle novog zločina policije (VIDEO)

Demonstranti su u subotu zatvorili glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran Vendis u kojem je policija upucala crnca Rejšarda Bruksa (27) dok je pokušavao da izbegne hapšenje, a incident je zabeležen na video snimku.

printscreen/twitter.com/hundihundi3

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar.

Ostali demonstranti krenuli su na auto-put i zaustavili saobraćaj, pre nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Vlasti još nisu objavile imena dvojice policijskih službenika koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su belci. Bruks je bio otac ćerke koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi advokati.

Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dve nedelje demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg crnca Džordža Flojda, koji je 25. maja umro pod kolenom policijskog službenika u Mineapolisu.

Više od 100 ljudi u Atlanti pozvalo je da policajci u tom slučaju budu krivično optuženi. Poziv je došao nakon što joj je javljeno da je Bruks zaspao u autu kroz prolaz u restoran. Policajci su bezuspešno pokušali da ga testiraju na alkohol, a zatim privedu, navodi Istražni biro Džordžiije.

Snimci iz restorana “Vendi” pokazuju kako policajci ganjaju Bruksa. U videu očevidaca može se videti mladi Afroamerikanac kako se sa betona bori sa dvojicom policajaca. Navodi se da je uzeo eletrošoker jednog od njih i pokušao da pobegne koristeći ga. Neki mediji navode da je odmah potom upucan, dok drugi navode da je drugi policajac iskoristio svoj elektrošoker na Bruksu, te da je tek onda upucan.

Prevezen je u bolnicu, ali je kasnije umro, dok je jedan od policajaca lečen zbog povrede zadobijene tokom incidenta.

Šefica policije Erika Šilds je zbog incidenta podnela ostavku, koju je prihvatila gradonacelnica Keiša Lens Botoms.

– Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti – rekla je Botoms na konferenciji za novinare, prenosi Glas Amerike.

Oko 150 demonstranata, među kojima i članovi porodice Rejšarda Bruksa (27), okupilo su se ispred restorana gde je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.