Ponos avijacije završio na dnu mora: Ovako se srušio američki bombarder (VIDEO)

U nedelju se pojavio snimak sa tzv. PLAT kamere jednog od aviona sa američkog nosača aviona USS Karl Vinson na kojoj se vidi trenutak u kojem je 24. januara 2022. borbeni avion F-35C udario o palubu broda i potom završio u Južnom kineskom moru, piše Business Insider.

Foto: screenshot/youtube.com/Gung Ho Vids

Nekoliko dana nakon nesreće na internet je procurila fotografija F-35C koji pluta u moru, a odmah potom i video snimak s repa aviona koji prikazuje poslednje sekunde pre prizemljenja. Američka mornarica je nekoliko dana kasnije potvrdila autentičnost i fotografije i videa.

Video s PLAT kamere koji je u nedelju objavljen je na Redditu i prikazuje nesreću iz drugog ugla.

Na snimku se vidi avion koji se prebrzo približava palubi, što je potaknulo zaposlene u kontroli leta da počnu da viću “power”, a zatim “prelet, prelet” što je trebala da bude poruka pilotu da prekine sletanje i odmah zaobilazi brod.

Tačno u 16:30, dogodio se udar u rampu ili vrlo kratko i teško sletanje. Video je snimljen sa ekrana računara pa kvalitet nije zadovoljavajući.

U svakom slučaju, avion je vrlo snažno udario u brod, pri čemu je odsečen glavni trap što je uzrokovalo da se F-35 odbio o palubu i udario u nos, te počeo kliziti u stranu zahvaćen plamenom.

Dok posada nosača aviona poziva hitnu pomoć, u videu se vidi zapis sa druge kamere koja prikazuje posledice pada.

Snimak druge kamere počinje u trenutku kad kontrola leta upozorava pilota da se prebrzo približava palubi, pre nego što očajnički viče “prelet”. Kamera pokazuje da se pilot uspio katapultirati i spasiti, nakon čega je zrakoplov bočno otklizao prema sredini palube već zahvaćen plamenom.

F-35 je zatim izmakao kontroli i pao direktno u more, dok su neki njegovi zapaljeni delovi poleteli prema drugom avionu parkiranom na palubi. Hitna posada brzo je intervenisala kako bi ugasila požar.

Korisnik koji je video postavio na Reddit kaže kako ga nije on sâm snimio, no ne navodi gde je snimak nabavio. Video snimljen s repa prvo je podeljen na Telegramu, nakon čega je postao viralan na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Američka mornarica još nije potvrdila autentičnost videa, iako se čini da je u skladu s detaljima o incidentu koji su se do sada pojavili.

Iako je bilo mnogo nagađanja o glavnom uzroku incidenta i kako se incident dogodio, zasad nije objavljeno službeno saopštenje.

U međuvremenu, američka mornarica radi na izvlačenju aviona s dna mora.

U trenutku nesreće pilot je obavljao rutinski let. Sigurno se katapultirao nakon čega ga je iz mora izvukao vojni helikopter. Pilot je u stabilnom stanju.

Od šestoro povređenih na palubi, trojica su prebačena u bolnicu u Manili na Filipinima, a stanje im je takođe stabilno. Preostala trojica mornara ukazana je medicinska pomoć na samom nosaču.