PONOVO STRAVIČNE BROJKE: Novozaraženih koronom i dalje PETOCIFREN broj

Tokom poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 17.318 slučajeva zaraze koronavirusom, od testirana 36.434 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 28 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 2.619 pacijenata, od kojih je 112 na respiratorima.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji raste broj novozaraženih koronavirusom, danima je petocifren, a redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju.

Lekari pretpostavljaju da je u našoj zemlji trenutno dominantan omikron, ali da i dalje cirkuliše i delta soj, koji ima daleko težu kliničku sliku.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je u toj ustanovi na lečenju 14 kovid pozitivne dece.

“Klinička slika pacijenata je uglavnom lakša, nego što je bila kod delta varijante. Jedno dete, novorođenče je na respiratoru i u fazi je oporavka”, napomenuo je Vukomanović.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je najveći broj pacijenata koji dođe u tu ustanovu nevakcinisano.

Ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, ima pacijenata i sa komplikacijama, ističe pulmolog. Jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija, rekla je dr Timotijević

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije navela je za RTS da se omikron brzo širi te da je je veliki pritisak na kovid ambulante.

Ocenjuje da nas je iznenadio na mnogo načina, te da je teško predvideti kada će doći do smirivanja ovog talasa.