POOŠTRAVANJE MERA OD AVGUSTA? Doktor Kon upozorava – “Već je počelo punjenje bolnica!”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoje novi podaci o koronavirusu koji "uzenimiravaju" i da je jedini način da se protiv korone borimo vakcinacija. Prema njegovim rečima, Krizni štab nije odustao od uvođenja novih mera.

Printscreen/RTS

Već je počelo punjenje bolnica, a povećaće se broj zaraženih. Tako je u 20 zemalja Evrope, posebno u Britaniji. Moramo da shvatimo da ćemo, ako se ne vakcinišemo, imati borbu s ovim jako dugo. Postoje novi podaci koji uznemiruju, u visokovakcinisanim zemljama imamo visok broj hospitalizovanih“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, čekanje oko vakcinacije postaje opasno.

Kon je dodao da očekuje uvođenje treće doze nekih vakcina i kod nas, kao i da ta tema „brzo biti na dnevnom redu“.

Kada je reč o narednoj sednici Kriznog štaba 1. avgusta, očekuje se predlog o obaveznoj vakcijaciji medicinskih radnika, ali Kon je odgovorio na pitanje koliko je do sada vakcinisanih među zdravstvenim radnicima.

Zaustavljena je vakcinacija zdravstvenih radnika, sada je na oko 50 posto. To je posebno među mlađima, a pogotovo među ženskim osobama, zbog straha od teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja, što nema veze s istinom“, rekao je Kon.

Na pitanje da li je Štab odustao od novih mera, Kon je odgovorio:

Nije se odustalo od pooštravanja mera, pitanje je samo da li se mere poštuju. Imaćemo više zaraženih i nećemo moći da uđemo u avgust sa istim merama koje imamo sada i to mora svima da bude jasno“.