POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Voda se polako povlači, ali građane muči DRUGI PROBLEM

Vanredna situacija je na snazi u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu, gde su obilne kiše zamutile sva izvorišta.

printscreen/youtube.com/RTV Vlasotince

Situacija sa poplavama na jugu Srbije se normalizuje, kaže za RTS Vlada Plemić i Sektora za vanredne situacije, ali ističe da je bez struje 10.680 domaćinstava.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Na hidroloskoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa.

Situacija u Nišu se stabilizuje, bez vode dva naselja

U Nišu je vanredna situacija jer su obilne kiše zamutile sva izvorišta za snabdevanje vodom, zbog čega su isključena sa vodovodnog sistema. 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski za RTS je rekla da je voda u niškom vodovodu ispravna za piće.

– Voda u gradskom vodovodu u Nišu jeste ispravna za piće. To su nam potvrdili zaposleni u Institutu za javno zdravlje Niš i Republička sanitarna inspekcija – istakla je Sotirovski.

Naglasila je da je vanredna situacija proglašena kako bi grad lakše funkcionisao i da su radnici JP “Naisus” bili na vodoizvorištima koja se nalaze u Beloj Palanci.

Gradonačelnica Niša je navela da trenutno samo delovi naselja Vinik i Podvinik nema vodu.

Dodala je da su se u naselju Deveti maj pojavile podzemne vode i da je problem što je većina kuća izgrađena u području koje je sklono poplavama.

– Koristimo pumpe da se dvorišta isprazne od vode, da se podrumi i kuće vrate u neko pređašnje, normalno stanje – kazala je Dragana Sotirovski.

Reke se polako povlače, više od 10.000 domaćinstava bez struje

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije je u Dnevniku RTS-a rekao da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje.

– Prestala je kiša da pada što je najbitnije. Reke se polako povlače u svoje vodotokove. Mi smo najveći problem imali sa bujičnim potocima i to su potoci koji ni na karti nisu postojali i oni su se usled velikih padavina aktivirali i popunili sve depresije i mesta koje su odavno postojala kao opasnost – objašnjava Plemić.

Što se tiče uzroka poplava, ističe da je to problem sa velikom količinom padavina 8. i 9. januara, odnosno snežne padavine na planinama.

– Imali smo otopljavanje snega i obilnu količinu kiše – naveo je Plemić i napomenuo da niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.

Ističe da ovom trenutku nigde nije kritična situacija i nigde ne preti da bude kritična.

– Od 23 časa do jutra naše ekipe su imale samo manja crpljenja vode – naveo je Plemić.

Ima, međutim, malo oscilacija između gornjeg i donjeg toka Nišave, Toplice i Južne Morave, ali to neće imati uticaj, kaže Plemić i ističe da su problematični potoci i rečice.

Navodi da je oko 10.680 domaćinstava bez struje i da Elektrodistribucija ulaže nadljudske napore da reši probleme.