POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Voda ugrožava čitava naselja, VANREDNA SITUACIJA u ovim mestima (VIDEO)

RHMZ je jutros izdao upozorenje na porast vodostaja u gornjem toku Južne Morave i Nišave, koji će u naredna 24 moći da dostigne upozoravajući nivo.

printscreen/facebook.com/kolaž

Na jugu Srbije zbog velikih padavina i topljenja snega izlivaju se reke, a u pojedinim opštinama stanje je alarmantno. Sela oko Doljevca su poplavljena, u opštini Vladičin Han ima potpljenih kuća, ulica i njiva, a Đakovici na Kosovu i Methohiji građani su ostali bez pijaće vode.

U Doljevcu proglašena vanredna situacija

U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokova. Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana koji su smešteni u Doljevcu.

Meštanka tog sela rekli su za “Novosti” da su se u poslednjih četiri ili pet dana smenjivali kiša i sneg i da je noćas oko tri sata reka počela da se izliva.

Prema njenim rečima, voda je ušla i u kuće nekih meštana. Ona i njena porodica su zarobljeni u kući, odnosno, ne mogu da izađu u dvorište zbog toga jer je potpuno poplavljeno.

Kritična situacija u Vladičinom Hanu

U pojedinim selima su poplavljene ulice i kuće. Ista situacija je i u moravskim selima Priboj, Mazarać, Suva Morava, Prekodolce i Žitorađe.

Izlili su se planinski potoci iz korita, na širem području opštine, prenose “Novosti”.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je da se problemi koji su nastali usled poplave i obilnih padavina rešavaju, kao da su ekipe mehanizacije na terenu.

Izlila se Banjska reka u Sijarinskoj Banji

Sva sela u planinskom delu opštine Vlasotince nemaju struje. Bez struje i polovina teritorije opštine Crna Trava. Gotovo polovina teritorije opštine Medveđa je takođe bez struje, piše “RTS”.

U ovoj opštini najkritičnije je u Sijarinskoj Banji gde se izlila Banjska reka. Ugroženo je nekoliko domaćinstava, kao i pogon za preradu drveta, a odnet je i most.

Magistralni put Medveđa–Priština jutros je do 9 sati bio u prekidu zbog izlivanja potoka.

Izlila se Trnovačka reka i Binačka Morava kod Bujanovca

U Bujanovcu i okolnim selima došlo je do izlivanja Trnovačke reke i Binačke Morave. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj banji.

Za sada je gradski štab za vanredne situacije obezbedio tri bagera, koji intervenišu na najugroženijim mestima, u Bujanovačkoj banji, Novom naselju, Lopardincu i Žiželjici.

Poplava u Pirotu

Kiša sa mokrim snegom koji je padao gotovo dva dana, u pirotskom kraju izazvali su izlivanje potoka i rečica koje tokom leta nisu ni do članaka. Pod bujuičnim vodama osvanuli su žitelji pirotskog naselja Rogoz, kao i pojedina domaćinstva u selu Sukovo, Ponjska Ržana i još neka. Usled izlivanja rečice Lužnice, prekinut je saobraćaj između Pirota i Leskovca, tačnije između Babušnice i Vlasotinca kod sela Gorčinci, a izlivanja ima i nizvodno od Pirota ka Beloj palanci gde su pod vodom priobalne njive.


Najveći broj ugroženih domaćinstava koja su se našla pod vodom ipak je u pomenutom Rogozu, gde je prema još nezvaničnim procenama ugroženo više desetina kuća, dok se bujica sliva ulicama kraj zapadne kapije ovdašnje kasarne “Treći puk”.

Selo Štrbulovo kod Glogovca potpuno poplavljeno

Meštani sela Štrbulovo kod Glogovca poslali su apel za pomoć opštinskim vlastima, jer su, kako kažu, poplave potpuno blokirale njihovo selo, usled čega su ostali i bez hrane i vode za piće.

– Možda nas opštinske vlasti čuju, mi smo u vrlo teškom stanju, ne možemo ni da se snabdevamo, ne znamo dokle će voda stići. Poplavljen mi je ceo prvi sprat kuće. Nedostaje nam vode i hrane – ispričao je meštanin sela Štrbulovo.

Kako je rekao, u tom selu je najmanje 15 porodica koje su potpuno odsečene od ostatka sela.

– Ja sam se sa svojom porodicom sklonio na drugi sprat naše kuće. Od sinoć nam je voda polako počela da nadire. Zvali smo i vatrogasce, ne znamo koga još da zovemo – ispričao je meštanin sela Štrbulovo.

Poplave u Orahovcu, evakuisani meštani

U pojedinim selima oko Orahovca su evakuisane čitave porodice jer su im domovi poplavljeni.

Bez pijaće vode u Đakovici

Obilne kiše koje prethodnih dana padaju na Kosovu uzrokovale su poplave u pojedinim opštinama, poplavljeni su putevi, a neki delovi Đakovice su ostali bez vode za piće.

Poplave su ugrozile kuće u selu Mališevo u Gnjilanu, Račaj u Djakovici, Gornjem i Donjem Dobrevu, u Drenovici, a prilaz Prištini iz pravca Drenovice je blokiran pa se koristi put Magure – Lipljan.

Poplavljen je i podvožnjak u Uroševcu u selu Nikadin, koji je otvoren prošle godine.

Vodovod u Đakovici upozorio je meštane pojedinih sela u okolini da ne koriste pijaću vodu zbog zagadjenja nastalog kao posledica poplava.

Kako je navedeno voda za piće biće dostavljena meštanima, a situacija se pažljivo prati.