POPLAVE: Reka potkopala branu, VLASOTINCE BEZ VODE, u ovim sredinama na Kosovu – KRITIČNO

Temperatura je i noćas bila u minusu, u Beogradu nije bilo padavina pa nema leda, ali već za sutra meteorolozi najavljuju sneg.

printscreen/youtube.com/RTV Vlasotince

Darko Glavaš, sekretar Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, rekao je za RTS da su ekipe “Beograd-puta” spremne za ledeni talas.

Kaže da se tokom ledenih dana ne očekuju padavine, pa samim tim ni izlivanje reka ni porast vodostaja.

“Beograd je spreman, ne očekuju se problemi na glavnim rečnim tokovima na Savi i Dunavu, ni ni kanalskoj mreži, tako da izlivanje reka i porast vodostaja ne očekujemo”, rekao je Glavaš.

Nivo Nišave opao je za više od metar kod Bele Palanke, gde je u selima Dolac i Crvena Reka bilo i najkritičnije.

Opao je i nivo Vlasine, ali  prekinuto vodosnabdevanje zbog zamućenja u Vlasotincu neće biti brzo rešeno, jer je reka potkopala branu i oštetila cevovod na vodozahvatu.

Ibar je sinoć poplavio više kuća na obali u Kosovskoj Mitrovici, dok su porodice koje žive u blizini reke evakuisane. U tom delu grada je preventivno isključena i struja, prenose mediji. Ibar je ranije poplavio tridesetak kuća u selima Rudare i Grabovac kod Zvečana.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ekipe na terenu procenjuju kolika je šteta, posle izlivanja Sitnice, Laba, Binačke Morave i Drenice.

Više od tri hiljade ljudi u opštini Kosovska Kamenica od juče je bukvalno odsečeno od sveta nakon rušenja dva mosta u selima Ajnovce i Močare zbog nabujale Krive reke.

POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Voda se polako povlači, ali građane muči DRUGI PROBLEM