POPLAVE U SRBIJI: 710 domaćinstava POD VODOM, evakuisane 154 osobe

Poplava
Beta

U Srbiji su zbog poplava do sada evakuisane 154 osobe, a poplavljeno je više od 700 domaćinstava, saopštio je danas Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

 

Zbog izlivanja reka, poplavljeno je ukupno 710 domaćinstava – najviše na području Kraljeva (360) i Čačka (150) a na terenu su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, policije, vojske i Crvenog krsta. Usled kvarova na dalekovodima bez struje je oko 670 potrošača u naseljima opštine Prijepolje (Stranjani, Aljinoviće, Kamena Gora) kao i 1.080 potrošača na području Kokinog Broda, 830 u Akmačićima, 20 potrošača na području Brdo – Kamenica u opštini Nova Varoš.

Struje nema, iz istog razloga i 490 potrošača u pribojskim naseljima Krajčinovići (120), Batkovići (240) i Bučje (130), navodi se u saopštenju.

Zbog obilne kiše došlo je do problema u snabdevanju strujom zbog čega ne rade osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Tutin.

U mnogim naseljima opštine Sjenica ošlo je do kvarova na visoko naponskoj dalekovodnoj mreži zbog padanja stubova i kidanja kablova pod težinom snega.”Trenutno električnu energiju nemaju naselja Kladnica, Bare, Lopiže , Duga Poljana, Štavalj, Karajukić Bunari i Gonje,  a i u gradu, usled kvarova na nisko naponskoj mreži (nema struje) u pojedinim kvartovima”, dodao je MUP.

U opštini Ivanjica poplavljeno je 20 domaćinstava, u Lučanima 45 , Gornjem Milanovcu pet, a u Arilju i Bajinoj Bašti po devet, navodi se u saopštenju i precizira da je u Požegi poplavljeno 35 domaćinstava, u Čajetini i Bujanovcu po dva, Užicu tri a u Novom Pazaru njih 70.

Vanredne situacije su proglašene na teritoriji grada Čačak, Novi Pazar, Kraljeva i teritoriji opštine Arilje, Lučani Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača kao i na delovima teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Trstenik.

Navodi se i da je zbog izlivanja reke Čemernice sa leve i desne strane ugroženo oko 500 domaćinstava kao i da se redovno prati hidrometeorološka situacija na teritoriji cele zemlje.

Vodostaj reke Kolubare na teritoriji opštine Obrenovac je u opadanju, u Poljanama, “gde je 30 domaćinstava potpoljeno” na licu mesta je “BG tim 2” sa 10 ljudi, dva vozila i četiri čamca dok su putevi Poljane – Konatice i Poljane – Drazevac u prekidu, navodi MUP.

Velike padavine na teritoriji opštine Ljig pokrenule su stara klizišta i izazvale pojavu novih dok je u selu Moravci i Latković poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Na deonici koridora-11izlila se reka Ljig i ugroženo je priobalje a “u prekidu je glavni cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga” tako da je naseljeno mesto Ljig bez vode.

U selima Zvizdar i Sovljak opština Ub ugroženo je 10 domaćinstava a poplavljeno je oko 250 hektara zemljišta, navodi se u saopštenju i dodaje da se u selu Kožuar ponovo aktiviralo klizište na mestu Djurdjevića strana.

U naselju Milatkovići, opština Raška, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i preti da poplavi nekoliko domaćinstva.

U Bajinoj Bašti zbog izlivanja reke Rogačice ponovo je ugrožen most na mestu Palučak kao i most ka Stuparevićima dok je na više seoskih putnih pravaca došlo  do oštećenja puteva i mostova.

Na području opštine Požega poplavljeno je ukupno 1.500 hektara zemljišta kao i stotinak objekata i stambenih zgrada, a oštećeno je više lokalnih puteva

I dalje su, zbog izlivanja reke Djetinje u prekidu saobraćajnice Požega-Prijanovići-Pilatovići, Požega-Gorobilje-Prilipac kao i Požega- selo Godovik, dodaje se u saopštenju.

Zbog jake kiše koja je kasno popodne zahvatila teritoriju opštine Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravičke reke, Đurinskog i Prekonoškog potoka.

Poplavljeno je oko 10 domaćinstava u Svrljigu, uglavnom dvorišta, podruma kuća i garaže a “nije bilo veće materijalne štete niti potrebe za evakuacijom”.

 U Trsteniku je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave kod naselja Grabovac, Lozna, Osaonica,  Bogdanje i Ugljarevo. a potopljen je i deo puta Trstenik – Ugljarevo gde ekipe Direkcije za izgradnju prave bedem kako bi osposobili put za saobraćaj.

U prekidu je i put Ugljarevo-Vrnjačka banja zbog izlivanja reke a potopljeno je puno oranica i fudbalsko igralište,navodi MUP dodavši da su u Osaonica potopljene oranice i tri vikendice u zaštitnom pojasu iza bedema.