POPLAVE U SRBIJI: Aktivirana klizišta,delovi Koridora 11 poplavljeni

dunav
BETA

Poplave u Srbiji aktivirale su klizišta zbog kojih su zatvorena dva državna putna pravca na teritorijama Bajine Bašte i Čačka, rekla je ministarka Mihajlović.

 

“Nisu u funkciji Dub – Rogačica i Čačak – Guča. I za jedan i za drugi put postoje alternativni putevi. Nema odsečenih sela i gradova”, rekla je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović za RTS.

Ona je rekla da su na pojedinim putevima u izgradnji, poput Koridora 11, pojedini

AMSS: Otežana vožnja zbog vode, mulja i zemlje na kolovozima

Obilne padavine su prouzrokovale izlivanje reka i bujičnih potoka u pojedinim regionima Čačka, Užica, Lučana, Kraljeva i Novog Pazara, a voda, mulj i zemlja na kolovozima dodatno otežavaju vožnju, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Padavine su pokrenule i veliki broj klizišta, a ima i odrona, upozorio je AMSS. Na autoputevima kao i na državnim putevima I i II reda saobraćaj se odvija bez zastoja.

Zbog veće količine odrona zemlje i kamena zatvoren je državni put IIA reda Čačak – Zeoke – Guča, a alternativni pravac je Čačak – Grab – Rogača – Guča.

Zbog snega i većih snežnih nanosa za sve kategorije vozila je neprohodna je i deonica Preko brdo – Odvraćenica.

Do 15. marta izvodiće se radovi na mašinskom iskopu putnih kanala na državnom putu Beograd – Lazarevac, na deonici od Orlovače do Rušnja, podsetio je AMSS.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

delovi poplavljeni.

“Zbog visokog vodostaja kod sela Brđana, na delu koridora između Ljiga i Preljine, pao je deo skele na mostu koji se gradi”, kazala je ona i dodala da se to desilo zbog visokog vodostaja i da je zbog istog razloga pao i kran.

Na pitanje da li se to desilo zbog loše izgradnje Zorana Mihajlović je rekla da nema grešaka investitora.

Ona je kazala da će se znati kolika je ukupna šteta od poplava kada se vode povuku u korita.

“Mi ćemo biti u pripravnosti dok se ne ukine vanredno stanje”, kazala je Mihajlovićeva i navela da je više od 2.200 ljudi iz putarskih firmi u pripravnosti.

“Možemo biti sa tim potpuno mirni, oni su svakog trenutka, 24 sata, u pripravnosti. Bićemo sve vreme pripravni sve do trenutka dok se potpuno ne obustavi vanredna situacija, a tek onda nam slede dodatni poslovi, od procene štete do popravljavanja”, poručuje Mihajlović.

MUP: Dosad evakuisana 171 osoba

Zbog poplava i vanredne situacije proglašene 10. marta MUP je dosad evakuisao 171 osobu, vodostaj Zapadne Morave je trenutno u opadanju, snabdevanje električnom energijom i vodom u naseljima je uglavnom dobro, a pod vodom su velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Zbog prekida putnog pravca Čačak-Guča, koristi se alternativni put preko Graba. Nema prekida u snabdevanju strujom i vodosnabdevanju.

U opštini Gornji Milanovac snabdevanje strujom i vodom je uredno, putevi su prohodni. Reka Bjelica je u svom koritu, a njene pritoke imaju tendenciju opadanja vodostaja. Na mernom mestu Kratovska stena sa tendencijom opadanja.

Ugroženi su putni pravci Kratovska stena-Lučani-Guča je povremeno u prekidu zbog prepumpavanja vode iz Dljina i put Čačak – Guča, preko Zeoka, zatvoren je za saobraćaj zbog klizišta na putu. Put će biti zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Evidentiraju se klizišta i odroni na putevima, a saobraćaj se odvija otežano na ugroženim deonicama. Formirane su komisije za procenu štete na objektima, poljoprivredi, infrastrukturi i privrednim subjektima.

U Kruševcu je pod vodom oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima sela Koševi, Bela Voda, Kukljin, Jasika, Šanac, Makrešane, Čitluk, saopštio je MUP.

Prema proceni Komisije za štete u poljoprivredi, ukupno je na teritoriji opštine Trstenik poplavljeno oko 790 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i oko 390 hektara neobradivog zemljišta. U opštini Ćićevac ugrožena su 23 objekta, a poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Trenutno je pod vodom oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u Bošnjanu i Maskaru opštine Varvarin, navodi se u saopštenju.

U Paraćinu u atarima sela Raševica, Trešnjevica, Sinji Vir oko 250-300 ha obradive površine.U Jagodini u ataru sela Mali Popović, Glogovac, Duboka, Rajkinac i Kočino Selo oko 300 ha obradive površine je pod vodom. U Svilajncu u atarima sela Vojska, Radošin, Gložane, Crkvenac i Kušiljevo oko 1.000 ha obradive površine.

U opštini Kraljevo poplavljeno je oko 360 domaćinstava i 1.500 hektara poljoprivrednih površina.

U opštini Raška ugroženi su objekti 67 domaćinstava, poplavljeno je 320 ha poljoprivrednog zemljišta, a ugroženo je 18 putnih pravaca. U prekidu je put u mestu Ugljarevu opštine Vrnjačka Banja zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava. Poplavljeno je 950 hektara oranica uz reku.

Na teritoriji Novog Pazara evidentirano je 14 klizišta i 19 odrona, a srušena su i tri pešačka mosta. U opštini Sjenica snega i dalje ima na nadmorskim visinama iznad 1.200 metara. I dalje je najveći problem elektrosnabdevanje. Ukupno bez električne energije je 390 domaćinstava odnosno 1.170 stanovnika.

Zbog prekida na dalekovodima na Području Jasenova opštine Nova Varoš bez električne energije je oko 50 potrošača, na području Božetići isključena je jedna trafostanica tako da je bez struje oko 30 potrošača i oko 300 onih koji su priključeni na niskonaponsku mrežu. Na teritoriji opštine Bajina Bašta poplavljeno je 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, srušeno je pet mostova,a evidentirano je 50 klizišta. Prekid u snabdevanju elekrtričnom energijom ima 283 potrošača. Vodostaj Drine je u manjem porastu.

Usled prelivanja vode Zapadne Morave u prekidu je deonica puta Požega-Pilatovići-Prijanovići, u mestu Prijanovići, preko kolovoza.

Trenutno stanje u opštini Ljig je normalizovano, nivo vodostaja u vodotokovima je u opadanju. Nivo reke Ljig je u stagnaciji.

U toku prethodne noći vodostaj na vodama prvog i drugog reda u opštini Osečina nije se značajno menjao. Situacija stabilna.

Vodostaji reka Save i Drine je u stagnaciji. Tokom noći došlo je do izlivanja reke Jadar u nebranjenom delu u mestu Bradić grada Loznice. Reka Korenita se izlila na nebranjenom delu u mestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica.

Reka Grnčarica se izlila u nebranjenom delu u mestu Donja Grnčara i poplavila 2-3 hektara oranica. Sve ostale reke na teritoriji grada Loznice su u koritu i ne preti opasnost od izlivanja. Na teritoriji opštine Bogatić reka Drina je u stagnaciji.

Prema informaciji dobijenoj od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Srbije, na teritoriji opštine Kosovska Kamenica, trenutno je najkritičnije u mestu Ranilug, gde je u ugroženo šest kuća. Trenutno se brane nasipima od džakova. Po pozivu radi mehanizacija, traktori sa kašikama i bageri. Drugi prioritet je praćenje reka Lab i Sitnica kod Prilužja i Plemetine.

Aktivno se sprovode preventivne mere i obilazi teren i na teritoriji grada Zaječara, Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada i Vranja, navedeno je u saopštenju MUP-a.