POPLAVE U SRBIJI: Situacija se smiruje u kraljevačkom kraju, i dalje KRITIČNO U OVOM DELU SRBIJE

Vanredna situacija je na snazi u 20 opština i gradova zbog izlivanja reka. RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu pomaže i vojska. Nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

Printscreen/Kolaž

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima, Trsteniku, Blacu, Kuršumliji i Prokuplju.

Posle jučerašnjeg poplavnog talasa, situacija u kraljevačkom kraju se polako stabilizuje. Najteže je bilo u Studenici, Mlanči, Ušću, Mataruškoj Banji, ali i selima u podnožju Gledića, Goča i u slivu Zapadne Morave.

Oštećeni su lokalni putevi, mostovi, poplavljene oranice, uništeni plastenici, industrijski pogoni. Uz pomoć mehanizacije javnih preduzeća, pripadnici Vojske i Žandarmerije pomagali su meštanima u Mataruškoj Banji i sprečili dalje izlivanje Ibra.

U porastu vodostaji Južne i Zapadne Morave, ali pod kontrolom

Na teritoriji grada Kruševca u protekla 24 časa pala su 32 litra kiše po metru kvadratnom, a u selima podno Jastrepca 77 litara.

Vodostaji Južne i Zapadne Morave su u porastu, ali još uvek ispod granice redovne odbrane od poplava.

Prema podacima Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije grada Kruševca, obilne padavine izazvale su bujice na svim vodotokovima drugog reda, ugroživši petnaestak domaćinstava , oštetile na desetine mostova i puteva, poplavile oranice.

Reka Rasina, čiji je nivo za proteklih 24 sata povećan za 88 centimetara, napunila je veliko korito na potezu od mosta za Parunovac uzvodno, do mosta za Veliko Golovode.

Izlivanje su izazvale sve pritoke od Gaglovske reke do akumulacije “Ćelije” iz koje se ispušta 25 kubika vode , zbog dotoka od 60 kubika.

U intervencijama VSJ Kruševac juče su iz pet domaćinstava evakuisane 33 osobe i 11 ovaca.

U toku je obilazak svih ugroženih mesta i procena štete, a mehanizacija radi na otklanjanju posledica štete od poplava.

Vanredno u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju

Zbog obilnih padavina koje su uzrokovale izlivanje reke Toplice, Kosanice i Blatašnice, na teritoriji Topličkog okruga proglašena je vanredna situacija u opštinama Prokuplje, Kuršumlija i Blace.

Poplavljeno je oko 150 domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta. Zbog zamućenja vode i oštećenih cevi u Blacu je prekinuto vodosnabdevanje.

U prekidu je i saobraćaj na mnogim lokalnim putnim pravcima jer je voda poplavila puteve.loading...