PORAZ MERKELOVE NA IZBORIMA: Demohrišćani pretrpeli ozbiljne gubitke u tri nemačke pokrajine

Angela Merkel
Beta

Demohrišćani (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel pretrpeli su značajne gubitke na izborima koji su održani u tri savezne pokrajine.

 

Poraženi su u dve pokrajine, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zabeležila istorijski uspeh, prenose nemački mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Izbori su održani u tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim telom, navodi Dojče vele.

CDU je izgubila u dve od tri države zabeleživši najniži rezultat u svom uporištu Baden-Virtembergu gde su, sudeći po procenama, pobedili Zeleni.

U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijaldemokratske partije (SPD) Malu Drajer po svemu sudeći uspela da ostane na funkciji pošto je njena partija s 37,5 odsto u finišu kampanje “dotukla” CDU koji je završio s 33 odsto.

U istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt je stanje sasvim drugačije: CDU je ostao najjača stranka sa 30 odsto podrške, a AfD je posebno profitirao i ući će u pokrajinski parlament sa 22 odsto.

Najveći pobednik izbora je AfD, stranka kojoj je “vetar u leđa” dala izbeglička kriza i čija je predsednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde na izbeglice treba pucati na granicama.

AfD je nastao pred prošle parlamentarne izbore 2013, tada kao stranka protivnika monetarne unije, ali je ojačao tek nakon što su stranku napustili prvi predsednik i mnogi liberali i preuzeli je desničari i populisti.