PORAŽAVAJUĆA SLIKA DANAŠNJICE: Beba stara pet meseci umrla od gladi

Jemen
Beta

Fotografija koja je obišla svet i koja je mnoge ostavila u šoku, a samo je još jedna potvrda da na ovom svetu nema pravde, već mnogo zla i ludila.

 

Fotografija koja je obišla svet i koja je mnoge ostavila u šoku, a samo je još jedna potvrda da na ovom svetu nema pravde, već mnogo zla, ludila…

Dete sa slike je Udai Fejzal. Preminuo je samo dva dana nakon što je fotografija nastala. Imao je samo pet meseci. Umro je od gladi. Otišao je negde gde će mu biti bolje… mnogo bolje.

Udai je samo jedna od mnogih žrtava rata u Jemenu.

 

“Nije plakao, nije bilo suza. Otišao je tiho”, priča njegova majka, prenosi AP.

Od pet meseci koliko je živeo, Udai je svaki dan proveo u siromaštvu i gladi. On je samo jedan od 320.000 dece u Jemenu, koji takođe nemaju šta da jedu.

Udai je rođen za vreme rata u mnogočlanoj porodici, koja živi od penzije njegovog oca, Fejsala, koji dobija oko 200 evra mesečno. Imaju još devetoro dece, uzrasta od dve do 16 godina.

Rođen je onog dana kada su avioni Saudijske Arabije bombardovali predgrađe Sane.

“Moja žena se porađala i vrištala dok su oko nas padale bombe”, priča Fejsal.

Majka je imala mleka za dojenje samo prvih 20 dana. Potom je i ona iznurena, ostala bez mleka. Udai se u međuvremenu razboleo i poslat je u bolnicu. Nije izdržao.

Neko će reći – zašto ste uopšte pravili novo dete u tom opštem ludilu i nemaštini? Ima rezona, ali mali Udai, kad je već došao na svet, nije zaslužio da ni ne upozna svet oko sebe. Upoznao je samo glad.

 

Glad je jedna od najstrašnijih posledica rata u Jemenu, otkako su šiitski pobunjenici zauzeli glavni grad, a Saudijska Arabija sa saveznicima, podržana od SAD, odgovorila na to vazdušnim napadima i blokadom na moru.

Jemen, koji ima 26 miliona stanovnika, uvozi čak 90 odsto hrane, i bez rata je bio na vrhu lestvice zemalja po siromaštvu i glado.

Prema podacima Svetskog programa hrane, čak sedam miliona ljudi u Jemenu gladuje.