PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U velikom broju gradova u Srbiji prekomerna ZAGAĐENOST VAZDUHA

Suspendovane čestice praškastih materija (PM) najčešći su razlog zašto se u desetak gradova Srbije prošle godine disao prekomerno zagađen vazduh.

Beograd Nebo
Dnevno.rs

Podaci su objavljeni u izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

U zoni Srbije je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen.

U zoni Vojvodine vazduh je takođe bio 1. kategorije, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

SEPA je u dokumentu istakla da se vazduh treće kategorije, što znači prekomerno zagađen, disao u širem području Beograda, gde je utvrđeno prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

Vazduh treće kategorije zbog viška praškastih materija udisali smo i u aglomeracijama Pančevo, Užice, Smederevo i Kosjerić, kao i na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica i Sremska Mitrovica.

Kako se konstatuje u izveštaju, u aglomeracijama Novi Sad i Bor tokom prošle godine vazduh je bio 1. kategorije, kao i u aglomeraciji Niš, gde je 1. kategorije “zbog nedovoljnog obima merenja suspendovanih čestica PM 10”.loading...