PORAŽAVAJUĆI PODACI: Broj stanovnika pada, evo koliko ljudi danas živi u Srbiji

Prosečna starost stanovništva u Srbiji sada je oko 43 godine, a očekivano trajanje života je 73 godine za muškarce i 78 godina za žene.

ulica
Petar Marković

Osobe iznad 65 godina života najbrže su rastuća kategorija stanovništva, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović.

– Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbija ima manja od sedam miliona stanovnika, a izazovi sa kojima se suočavamo su odloženo rađanje, migracije i starenje stanovništva – rekla je Djukić Dejanović na konferenciji “Unapređenje kompetencija stručnih radnika u centrima za socijalni rad u primeni mera populacione politike”.

Dodala je da je dobra vest što je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu.

Kabinet na čijem je čelu, kako je podsetila ministarka, već treću godinu sprovodi Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave, a najviše novca je utrošeno u rekonstrukciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih vrtića, kao i na formiranje jaslenih grupa koje nisu postojale u seoskim sredinama.