Pored korone aktuelna je još jedna “EPIDEMIJA”, a njene posledice ostaju za CEO ŽIVOT (VIDEO)

šetnja
pixabay.com

Posledice pandemije korona virusa, nažalost, nisu isključivo vezane za oboljenja respiratornih organa.

Ograničenja kretanja, policijski čas, rad od kuće – samo su neki od načina na koji se stil života čitave planete promenio u 2020, usred najvećeg izazova za javno zdravlje u proteklih 75 godina.

Sve je to imalo, znatno šire, veoma negativne društvene posledice.

U mesecima za nama svedočimo i porastu slučajeva porodičnog nasilja usmerenog prema ženama, i to veoma često pred našim očima – u našem kvartu, ulici ili spratu.

Reč je o problemu kome se mora pristupati sistemski, a ne samo prigodnim govorima tokom obeležavanja međunarodnih dana.

Na osnovu više nego neslavne i nedovoljno zastupljene statistike, u Republici Srbiji je samo u ovoj godini najmanje 20 žena smrtno stradalo u porodičnom nasilju, čijih je ukupno (prijavljenih) slučajeva bilo najmanje 11.000.

Ovo je povod za kompaniju Meridian da, i u danima kada nema formalnog obeležavanja borbe protiv ove sociopatogene pojave, sopstvenim primerom i modelom poslovanja podigne svest o važnosti rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanju žena na tržištu rada i nultoj toleranciji na bilo koji vid nasilja i diskriminacije.

Nasuprot republičkog proseka od 44%, menadžment ove domaće kompanije u nešto više od 65% slučajeva čine žene, koje se nalaze na nekim od najodgovornijih pozicija.

Zaštitna lica i prijatelji kompanije Meridian snimili su spot kako bi podigli nivo sveti o problemu koji se tiče svih nas.

I u najtežim danima kroz koje kao društvo prolazimo jedna poruka se ne sme zaboraviti – STOP NASILJU NAD ŽENAMA.

Broj SOS telefona za prijavu slučajeva nasilja je 0800-100-600.