POREDE GA SA “ALKATRAZOM”: Pančevo dobija NAJSAVREMENIJI ZATVOR u Srbiji, evo kako će izgledati

Izgradnja i opremanje vredni 23 miliona evra!

pixabay.com

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) raspisala je konkurs za prijem 120 komandira pripravnika, pripadnika Službe za obezbeđenje, u novom kazneno-popravnom zavodu u Pančevu, koji bi trebalo da se otvori do kraja godine.

Zavod će imati 250 zaposlenih i, kako kažu u Upravi, moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima EU. Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite, zbog čega ga mlađi već sad porede sa čuvenim zatvorom u Klorensu, u Koloradu, a stariji sa njegovim prethodnikom, nekadašnjim “Alkatrazom”. Biće to jedan od najčuvanijih zatvora u Srbiji.

Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks je ograđen dvostrukim redom ograde koja će biti pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije i sa više stotina kamera za video-nadzor.

KPZ Pančevo kao zavod zatvorenog tipa, koji će moći da primi 500 ljudi (300 osuđenika, 200 pritvorenika), osnovan je Uredbom Vlade od 1. januara ove godine. On će zameniti Okružni zatvor u Pančevu, koji je bio poluotvorenog tipa, građen u centru grada, još u doba Marije Terezije, kao Kraljevski sudski zatvor. Svu imovinu, predmete, arhivu i zaposlene iz Okružnog zatvora preuzima novi KPZ Pančevo.

Svi objekti su završeni, ugrađeni su prozori, vrata, sanitarije, a u toku su završni unutrašnji radovi. Okončani su i radovi na fasadama, kanalizaciji, pristupnim saobraćajnicama, ozelenjavanju…

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira pet miliona namenjenih, pre svega, opremanju. Zavod će imati i manji edukativni centar za obuku kadrova, koji će koristiti i zaposleni iz drugih zavoda u Vojvodini, Beogradu i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ćelije će biti opremljene nameštajem proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i VP domu u Kruševcu, gde osuđenici proizvode krevete, dušeke, posteljinu, stolove, stolice i kasete za garderobu.