Poreskim prevarama prisvojili milione: Policija privela osmočlanu grupu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su osam osoba zbog sumnje da su malverzacijama protivpravno prisvojili 48.021.466 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za više od 8.000.000 dinara, saopštio je MUP.

hapšenje
Pixabay.com

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, poreska utaja i pranje novca, uhapšeni su N. I. (39), koji faktički upravlja PD “Zendis internacional” d. o. o. Beograd, PD “Distikva premijum” d. o. o. Beograd, PD “Trup 21” d. o. o. Batočina i PD “Bis Pal” d. o. o. Novi Beograd, kao i Đ. N. (57), odgovorno lice jedne samostalne zanatsko-trgovinske radnje u Jakovu.

Takođe, uhapšeni su i M. N. (51), koja faktički obavlja računovodstvene poslove u SZTR u Jakovu, S. E. (44) iz Novog Pazara, G. P. (48), odgovorno lice PD “Trup 21”, i N. R. (39), odgovorno lice jedne samostalne zanatske radnje u Batočini, kao i B. F. (56), odgovorno lice PD “Bis Pal”, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca u pomaganju.

U akciji je uhapšen i P. B. (39), odgovorno lice jedne samostalne zanatske radnje u Kragujevcu, osumnjičen za krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i pranje novca, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još jedna osoba za kojom se intenzivno traga.

Sumnja se da su Đ. N. i P. B., tokom 2021. i 2022. godine, u ime svojih preduzetničkih radnji, sklapali fiktivne pravne poslove sa privrednim subjektima “Home Palet”, “Zendis”, “Distikva” i “Bis Pal”, kojima faktički upravlja N. I.

Đ. N. i P. B su, kako se sumnja, vršili plaćanje po fiktivno ispostavljenim fakturama, iako isporuke robe nije ni bilo, da bi nakon toga osumnjičeni N. I., uz pomoć ostalih osumnjičenih, podizao novac i vraćao ga Đ. N. i P. B.

Na taj način oni su, kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za više od 8.000.000 dinara i protivpravno prisvojili 48.021.466 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.