POREZ NA VESELJE: Država od venčanja ostvarila milionsku zaradu

Ukupno 50 ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori prošle godine je organizovalo 864 svadbena i rođendanska veselja.

Venčanje
Pixabay.com

Iznos ostvarenog prihoda po tom osnovu i prometa evidentiranog preko poreske registar kase iznosi skoro dva miliona evra, saopšteno je Vikend novinama iz Poreske uprave PU.

Ugostitelji su, kako dodaju iz PU, na ostvareni prihod i promet uredno prijavili poreske obaveze. Kada je reč o prvom ovogodišnjem kvartalu, prihod po osnovu svadbi i veselja je iznosio skoro 400.000 evra.

– U prvom kvartalu ove godine kod 28 poreskih obveznika su organizovana 143 svadbena i rođendanska veselja, a iznos ostvarenog prihoda po tom osnovu i prometa evidentiranog preko poreske registar kase iznosi 387.328 evra. Tokom prošle godine, taj iznos je za 50 poreskih obveznika bio 1.992.069 evra – pokazuju podaci PU.

Realizacija aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja lica koja su uključena u organizaciju svadbenih i rođendanskih proslava počela je 2018, prenosi CDM.

U PU navode da pri oganizaciji manifestacija zabavnog karaktera, među kojim su i svadbena i rođendanska veselja, dolazi do prometa čitavog niza proizvoda i usluga, koji je oporeziv sa aspekta propisa koji su na snazi u Crnoj Gori.

Na pitanje da li je 50 ugostitelja za prošlu godinu realna brojka za Crnu Goru ili ukazuje da znatan broj njih posluje u sivoj zoni, ekonomski analitičar Vasilije Kostić odgovara da, uprkos mjerama PU, mora se menjati pristup rešavanju problema.

– Nužno se mora menjati koncept. Tim pre, što je jasno da postojeći koncept, i pored ozbiljnih napora koje nadležne službe ulažu, ne daje očekivane rezultate, odnosno nije u stanju obezbediti ubiranje poreskih sredstava u iznosima koji odgovaraju obimu ekonomske aktivnosti – smatra Kostić i dodaje da to u suštini znači prisutnost neformalne ekonomije.

Porez i za muzičare

Muzički izvođači, fotografi i dekorateri na svadbama i rođendanima, kako su naveli u PU, treba da podnose godišnje prijave i redovno izmiruju porez na ostvarene prihode.

– Kada je reč o obavezama muzičkih izvođača, fotografa i dekoratera angažovanih na svadbenim i rođendanskim manifestacijama, a s obzirom da se uglavnom radi o fizičkim licima koje naručioci angažuju samostalno, naloženo im je da shodno propisima koji regulišu oblast poreza na dohodak fizičkih lica, podnesu godišnje prijave, te izmire porez na prihode ostvarene po ovom osnovu – kažu u PU.