Porodica je htela da je ubije jer je ODSEKLA KOSU! Tinejdžerka POBEGLA IZ ZEMLJE i sada traži NOVI DOM

Mlada Saudijka koja je pobegla od svoje porodice, a zatim uhapšena na aerodromu u Bangkoku na putu za Australiju, neće biti vraćena u Saudijsku Arabiju protiv svoje volje, saopštile su tajlandske vlasti.

Beta

“Ako ne želi da ode, neće biti vraćena protiv svoje volje”, rekao je novinarima šef tajlandske imigracione policije Surašate Hakparn.

Osamnaestogodišnja Rahaf Muhamed Al-Kunun sastala se danas s predstavnicima Viskog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), kao što je i tražila. Ona je rekla da je podvrgnuta fizičkom i psihičkom nasilju od svoje porodice i da strahuje za život ako se vrati u zemlju.

Trebalo je da bude vraćena u Saudijsku Arabiju preko Kuvajta avionom koji je poleteo juče iz Bangkoka, ali je avion na kraju poleteo bez nje jer se ona zabarikadirala u jednoj hotelskoj sobi na aerodromu, rekao je za Frans pres Fil Robertson, predstavnik nevladine organizacije Hjuman rajts voč u Aziji.

Žalba koju je uložila jedna tajlandska advokatica u pokušaju da spreči vraćanje Saudijke u njenu zemlju bila je odbačena, ali zbog međunarodnog pritiska Tajland je odlučio da je neće poslati nazad ako ona to ne želi. Ona planira da zatraži azil u Australiji.

Sidnej je kontaktirao UNHCR i tajlandske vlasti da bi dobio garancije da će ona moći da pokrene proces dobijanja statusa izbeglice, rekao je portparol australijske vlade. UNHCR je saopštio da tražioci azila ne mogu biti vraćeni u zemlju porekla ukoliko im je život ugrožen.

Rafah Mohamed Al-Kunun je preko Tvitera pozvala sve osobe koje se nalaze u tranzitnoj zoni aerodroma u Bangkoku da demonstriraju protiv njenog proterivanja, i napisala da neće izaći iz sobe dok se ne sastane s predstavnicima UNHCR-a.

Ona je rekla da su je saudijski i kuvajtski zvaničnici zaustavili po dolasku na aerodrom u Bangkoku i da su joj silom oduzeli pasoš. Međutim, saudijska ambasada negirala je da su njeni predstavnici bili u aerodromskom terminalu i saopštila da je u stalnom kontaktu s porodicom devojke.

Ona optužuje svoju porodicu da ju je držala zatvorenu u jednoj prostoriji šest meseci samo zato što je isekla kosu. Strahuje da će biti stavljena u zatvor ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

“Sto posto sam uverena da će me oni (moja porodica) ubiti čim izađem iz saudijskog zatvora”, rekla je ona za Frans pres.

Al-Kunan je takođe rekla da želi da se odrekne islama, kazao je Fil Robertson ih Hjuman rajts voča i dodao da bi posledice mogle da budu dramatične ukoliko bi bila prisiljena da se vrati u zemlju.