PORODICA ŠAPČANKE OTROVANE PEČURKAMA: “Sestra je u teškom stanju, na dijalizi! Dnevno za lekove dajemo 100 evra”

Na VMA je smešteno osmoro pacijenata koji su se otrovali pečurkama sa šabačke pijace i nalaze se u teškom stanju. Prodavačica koja je prodavala pečurke na pijaci je uhapšena.

Printscreen

Dopisnica televizije K1 iz Šapca Mirjana Čvorić u „Uranku“ je ovog jutra istakla da se još uvek ne zna koje su gljive bile u pitanju niti odakle su.

– Sve je sada predmet analize i ispitivanja nadležnih organa. Od 28. septembra do danas hospitalizovano je osmoro ljudi iz Šapca, zaključno s jučerašnjim danom kada je hospitalizovana još jedna osoba. Svi se nalaze na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i njihovo stanje je teško. Lekari im se bore za život – kazala je Čvorić danas na televiziji K1.

Ona je ovog jutra posetila porodicu jedne pacijentkinje.

Moja sestra je u teškom stanju. Nalazi su joj loši. Lekari čine sve i kazali su da se nadamo najboljem. Mislim da su svi pacijenti na dijalizi, da ih tako čiste od toksina. Nemam nikakve druge informacije. Sestra se najpre u petak, nakon što je ručala gljive, požalila na bolove u stomaku. Kupovala ih je na pijaci često i često ih jede, ali ne znam koje su gljive u pitanju. Poznavala je gljive i rekla mi je da je bilo i nekoliko nepoznatih ali ih je pojela. Bilo je više vrsta. Prodavačicu nije poznavala, jer naša pijaca ima dosta prodavaca gljiva. Kada je jela, otišla je na posao i počela da povraća. Odmah je otišla u bolnicu u kojoj su je zadržali, a u nedelju je prebačena na VMA. Moj sin je odmah na mrežama podelio apel da se uključe inspekcija i uprava pijace i pronađe žena koja je prodavala te gljive. Ja sam u nedelju otišla na pijacu, a ona ih je i dalje prodavala. Rekla sam joj šta se desilo mojoj sestri i da prestane da ih prodaje, a ona je kazala: “Ko zna kod koga ih je kupila, nije kod mene”. Policija je reagovala i uhapsila je tek u ponedeljak ili utorak. Bacila sam smeće u petak iz sestrinog stana i nisam imala šta da predam na analizu kako bi se utvrdilo o kojim je gljivama reč – kazala je Mirjana Žegarac, sestra jedne od pacijenata sa VMA.

Za „Uranak“ je govorila i njena prijateljica Aleksandra Lazarević Žegarac. Kako kaže, u panici su od nedelje, otkako se stanje njihove prijateljice i sestre naglo pogoršalo.

– Ručala je gljive u petak i u šest sati popodne se javila na interno odeljenje, jer infektivno nije radilo. Šalili smo se sa njom u petak i subotu, ali u nedelju joj se stanje naglo pogoršalo i više nije mogla da ustane. Panika je nastala kada smo čuli da je na dijalizi i kada je doktor javio da joj je i jetra u lošem stanju i da je voze na VMA u Beograd. Lekove kupujemo sami i dnevna terapija košta oko 100 evra. Nekako se snalazimo. Ali osim što je skupo i teško je doći do te količine lekova svakog dana. Kako će porodice pacijenata to da finansijski izdrže – nije mi jasno.