PORODICA ZAHTEVA PRAVDU: Jezivi detalji davljenja dečaka iz Odžaka uznemirili javnost

Porodica očajna traži pravdu.

Hronika
Dnevno.rs

Darko Palenkaš, otac Branislava (10), koji se u nedelju uveče utopio na gradskom bazenu u Odžacima, zahtevaće od nadležnih da utvrde odgovornost uprave bazena i da ispitaju kako je došlo do toga da čovek koji je gluvonem bude zaposlen kao čuvar na bazenu.

Pokrenuće postupak

Niko s bazena me nije pozvao da mi izjavi saučešće. Pokrenuću postupak da se utvrdi odgovornost, trenutno sam pod stresom, ali želim da se sazna ko je kriv za smrt mog deteta. Zanima me ko je postavio gluvonemog čoveka da radi kao čuvar bazena? Pitam se da li je on uopšte bio tamo, ili je na bazenima bio neko drugi, ili nije bilo nikoga. Ako je neko drugi bio zadužen za bezbednost, gde je bio u nedelju uveče, jer tamo nije bio, u suprotnom bi morao da vidi da se dete davi – kaže očajni otac.

Biće utvrđena odgovornost uprave bazena i Sportskog centra, a prema najnovijim informacijama, gluvonemi čovek koji je jedini kobne večeri bio na bazenu uopšte nije čuvar.

Navodno je zaposlen na održavanju zelenila, a čuvara izgleda da nije ni bilo.

Bazen inače još nije otvoren za kupače:

Slučaj će verovatno voditi Osnovno tužilaštvo, koje će prikupiti obaveštenja o tome kako je bazen bio ograđen, ko je zadužen za održavanje reda i obezbeđenje tog objekta, kao i kakav je pravilnik o obezbeđenju. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, biće podnete i odgovarajuće prijave.

Kako navodi, policija ima snimak Branislavljevog pada u vodu.

Tačno se zna kako je nastradao. S njim je bio i drugi dečak, saznali smo i ko je, ali me ni ta porodica nije pozvala – rekao je Darko i dodao da je juče sahranio sina.

Prema nezvaničnim informacijama, Branislav je pao sa skakaonice.

Na snimku se vidi da se Branislav popeo na nisku skakaonicu, a da ga je drug gurnuo. Videvši da se dečak davi, uplašio se i pobegao. Kamera je zabeležila i kako Branislav dva, tri puta izranja, pokušavajući da se spase. Da je neko od zaposlenih na bazenu bio tu, sigurno bi video dramu i možda bi dečak bio spasen – rekao je naš izvor.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Somboru saznajemo da je dečak koji je gurnuo Branislava to učinio bez namere da mu naudi.

Nije imao nameru

Ušunjali su se na bazen, preskočili ogradu. On nije znao da je Branislav neplivač. To je bila dečja igra, hteo je da se našali s drugom. Nažalost, sve se tragično završilo. Dečak je krivično neodgovoran jer je mlađi od 14 godina, a s njim rade stručnjaci iz Centra za socijalni rad i psiholog – kaže izvor. Opština Odžaci saopštila je da će danas biti proglašen dan žalosti.