PORUKA NA SRPSKOM! Makron na Tviteru objavio sliku i NA ĆIRILICI napisao OVE TRI REČENICE (FOTO)

Francuski predsednik Emanuel Makron koji boravi u poseti Srbiji postavio je sinoć na svom nalogu na Tviteru fotografiju spomenika francusko-srpskog prijateljsta u Beogradu sa porukom na srpskom i francuskom.

Beta

“Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: ‘Mi volimo Francusku’. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu”, navodi se u Makronovoj poruci.

Francuski predsednik iznenadio je Srbe koji su došli da slušaju njegov govor na Kalemegdanu u Beogradu obraćajući se u na srpskom jeziku i pozivajući ih da budu hrabri i traže dobar kompromis sa Kosovom, prenela je agencija Frans pres u izveštaju o poseti francuskog predsednika Srbiji.

Makron se pred nekoliko hiljada ljudi pred spomenikom francusko-srpskog prijateljstva obratio građanima rekavši na srpskom “Hvala vam na dočeku”, dok je iznenađena publika povremeno uz aplauz uzvikivala – Živela Francuska (Vive la France), prenela je agencija.

Frans pres koji je u opširnom tekstu preneo detalje Makronove posete, podsetio je da je Srbija priredila trijumfalan doček ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 17. januara ove godine.

Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su, kako ocenjuje AFP, ostali oprezni o pitanju vladavine prava i pritiska na medije što su dva pitanja koja zabrinjavaju Brisel, dok opozicija Vučića optužuje da naginje ka autoritarizmu.

Pariski Mond večeras je preneo tekst o poseti francuskog predsednika sa naslovom “Makron u Beogradu želi ponovo da pokrene francusko-srpske veze”. List je objavio i fotografiju srpskih građana koji mašu srpskim i francuskim zastavama.

Američka agencija AP osrvnula se na dijalog izmedju Beograda i Prištine i evrointegracije tokom posete francuskog predsednik.

Poslednja poseta jednog francuskog predsednika bila je u decembru 2001. godina. Tada je u Beogradu boravio Žak Širak.