Porukom na ĆIRILICI Kurc ODUŠEVIO Srbe: Evo kako se rastao od Vučića

Kurc i Vucic
Beta

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prethodnih dana u sklopu njegove turneje po Zapadnom Balkanu.

 

Glavne teme razgovora u Beogradu bile su bilateralni odnosi, otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, saradnja u regionu i napredak u Procesu Berlin/Beč, ali i migrantska kriza.

Kada je reč o migrantskoj krizi, dogovoren je nastavak tesne saradnje i komunukacije medju zemljama duž balkanske rute u cilju smanjenja priliva migranata.

U oblasti ekonomije i razvoja Austrija, kako se navodi, namerava da dalje gradi poziciju prvog stranog investitora u Srbiji.

Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno na smanjenju birokratskih prepreka i poboljšanju pravne sigurnosti što bi trebalo da pospeši klimu za ulaganja.

Akcioni plan predviđa i podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju, nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. kao i pomoć u uspotavljanju nove Privredne komore Srbije.

Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlinskog procesa.

– Zajednički ćemo raditi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine i na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju bojih odnosa regionalnih partnera – kazao je Vučić.

Austrijski ministar je zahvalio Vučiću na ulozi koju je preuzeo u regionu, ocenivši da je doprineo stabilnosti.

ALEKSANDAR VUČIĆ: “Lično ću prodavati karte Er Srbije za Njujork

– Mi kao Evropljani u tebi vidimo ne samo nadu za Srbiju, nego za ceo region – odgovorio je Kurc Vučiću, dodajući da su napori srpskog premijera na sprovodjenju reformi prepoznati u Briselu.

Vučić i Kurc su danas predstavili Akcioni plan saradnje, za koji su ocenili da će doprineti boljoj saradnju dveju zemalja u budućnosti.

Nakon ovih razgovora, Sebastijan Kurc je na svom profilu na Tviteru ostavio poruku premijeru Srbije i to na ćirilici.

”Hvala Vučiću za dobar sastanak. On je garant reformi u Srbiji i stub stabilnosti u regionu”, piše na njegovom nalogu.

Kurc je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a zatim je otišao u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.