Neverovatna priča stiže iz Bele kuće, koja godišnje izdvoji 130.000 dolara da plati dvojicu radnika da lepe papire koje je Donald Tramp pocepao!

Redžinald Jang i Solomon Larti dan počinju naoružani selotejpom.

Prolazimo kroz hrpe pocepanog papira i lepimo ih u celinu. Nekada su dokumenta pocepana po sredini, a nekada u male komadiće poput konfeta. To je kao da slažete pazle – kaže Larti u intervjuu za Politiko.

Naime, zakonska je obaveza čuvati i arhivirati svaki predsednički dokument u arhivu Bele kuće.

Budući da Tramp, prema rečima Lartija, ima neobičnu naviku da pocepa službene papire nakon što ih pročita, a sva nastojanja njegovih savetnika da doskoče toj Trampovoj praksi nisu urodila plodom, administracija Bele kuće nije imala izbora nego nekom da prebaci posao “čišćenja nereda”. U suprotnom bi Tramp kršio zakon!

Selotejpom zalepimo natrag sve pocepane komadiće i kada je dokument gotov predajemo ga nadzorniku. Obnovljeni dokument se onda šalje u Nacionalnu arhivu – opisuje Larti (54) svoj radni dan i službenu proceduru rukovanja dokumentima.

Larti, koji već 30 godina radi kao državni službenik, godišnje zaradi 65.000 dolara, ali kaže da se do dolaska Trampa, nikad u karijeri nije susreo sa tim da selotejpom mora da lepi predsedničke papire.

Kada se pojavila čitava gomila pocepanih memoranduma, beleški, pisama i pozivnica Larti je dobio i pomoćnika Janga. Prethodno je Jang radio kao analitičar u Beloj kući 20 godina.

Gledam u svog nadređenog i pitam ga da li je ozbiljan. Zarađujemo više od 60.000 dolara godišnje, trebalo bi da radimo nešto ozbiljnije. Ovaj posao je tek malo bolji o pražnjenja kanti za smeće – rekao je Jang iskreno novinaru Politika.

Kako kaže, sistem administracije za vreme Trampa sušta je suprotnost onom za vreme bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

U međuvremenu, obojica su dobili iznenadne otkaze sa svoje pozicije, a iako iz Bele kuće nisu hteli da komentarišu Trampovu naviku da cepa službenu dokumentaciju, oni tvrde da je još uvek jedno odeljenje zaduženo za lepljenje pocepanog papira, piše Politiko.